Ο Λευκός Οίκος ευλογεί τις διεθνείς δωροδοκίες

Οι επικριτές του νόμου παραπονιούνται ότι θέτουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση

Η κυβέρνηση του Donald Trump εξετάζει για αλλαγές σε έναν νόμο του 1977 ο οποίος καθιστά παράνομη τη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων από αμερικανικές εταιρείες.

«Το εξετάζουμε», δήλωσε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το νόμο περί πρακτικών διαφθοράς στην αλλοδαπή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Θα ήθελα απλώς να πω: το γνωρίζουμε, το εξετάζουμε και έχουμε ακούσει παράπονα από ορισμένες από τις εταιρείες μας», δήλωσε ο Kudlow. «Δεν θέλω να πω τίποτα οριστικό από πολιτική άποψη, αλλά το εξετάζουμε».

Η επαναφορά των διεθνών δωροδοκιών ως νόμιμη πρακτική έχει στήριξη από ψηλά, από τον ίδιο τον πρόεδρο:

Στο βιβλίο «Μια πολύ ισορροπημένη ιδιοφυΐα: Η δοκιμασία της Αμερικής από τον Ντόναλντ Τραμπ» που έγραψαν οι δημοσιογράφοι της Washington Post Φίλιπ Ράκερ και Καρολ Λίονιγκ και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα αναφέρεται πως ο Τραμπ έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο τους συγκεκριμένους κανόνες και ότι μάλιστα συγκρούστηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον το 2017, όταν ο Τραμπ του ζήτησε να καταργήσει το νόμο που απαγορεύει τις δωροδοκίες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Είναι απλώς τόσο άδικο οι αμερικανικές εταιρείες να μην επιτρέπεται να δωροδοκούν για να πάρουν δουλειές στο εξωτερικό», φέρεται να λέει Τραμπ, σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσίευσε η Post. «Θα το αλλάξουμε αυτό».

Ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τα άτομα και τις επιχειρήσεις στις Η.Π.Α. να πληρώνουν χρήματα ή να προσφέρουν δώρα σε ξένους αξιωματούχους ως έναν τρόπο να εξασφαλίζουν έργα στο εξωτερικό. Οι επικριτές του νόμου παραπονιούνται ότι θέτουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση σε μέρη όπου η δωροδοκία είναι συνηθισμένη πρακτική.

newmoney.gr

 
5374