Στην κορυφή το Σίδνεϋ, ακολουθούμενο από το Τελ Αβίβ και την Κοπεγχάγη

Ποια είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο τίτλος; Η ετήσια έκθεση που καταρτίζουν οι ειδικοί του Economist με τίτλο «Worldwide Cost of Living Report» έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να καταγράψει το κόστος ζωής και να βρει εκείνες τις πόλεις όπου αυτό το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Η έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα συνδυασμού χιλιάδων στοιχείων, από τη μέση τιμή ενοικίου (στις διάφορες περιοχές των πόλεων) μέχρι την κατανάλωση και το κόστος τροφοδοσίας. Πρόκειται για τρομερά πολύπλοκους υπολογισμούς που όμως χάρη στα σύγχρονα εργαλεία και το διαδίκτυο είμαστε πια ικανοί να κάνουμε με μεγάλη ακρίβεια.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Σε κάθε περίπτωση η Ασία ξεπερνά ακόμα και την Ευρώπη σε αυτήν την λίστα. Το 2017 πρώτο φιγουράριζε το Τόκιο της Ιαπωνίας. Κάτι που δεν ισχύει πια σήμερα αφού έχει αντικατασταθεί από άλλη πόλη της Άπω Ανατολής. 

Ειδικότερα οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι:

1/ Σίδνεϋ, Αυστραλία: Παρότι δεν είναι η πρωτεύουσα όπως πολλοί νομίζουν της Αυστραλίας (αυτή η τιμή ανήκει στην Καμπέρα), είναι σίγουρα η πιο διάσημη πόλη της μακρινής χώρας. Εκτός όμως από διάσημη είναι και πιο ακριβή σε σχέση με το Περθ, την Μελβούρνη αλλά κι όλες τις άλλες πόλεις της Γης εκτός από τις παρακάτω εννιά.

2/ Τελ Αβίβ, Ισραήλ: Ποιος να το περίμενε ότι η μόνη πόλη της Μέσης Ανατολής που θα μπει στη λίστα θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ; Κι όμως κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και την Ντόχα του Κατάρ.

3/ Κοπεγχάγη, Δανία: Η πιο χαρούμενη πρωτεύουσα του πλανήτη (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) είναι και η όγδοη πιο ακριβή πόλη της Γης.

4/ Σεούλ, Νότια Κορέα: Πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, μία από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της τεχνολογίας και αναμφισβήτητα μία σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή κι εμπόριο, όχι μόνο στα όρια της Ασίας αλλά διεθνώς.

5/ Γενεύη, Ελβετία: Θα μπορούσαν ποτέ να λείπουν από μία τέτοια λίστα οι Ελβετικές πόλεις; Μιλάμε για μία χώρα που το όνομά της είναι συνυφασμένο με τις τράπεζες και το χρήμα.

6/ Όσλο, Νορβηγία: Άλλη μία σκανδιναβική πόλη βρήκε τον δρόμο για τη λίστα. Μάλιστα οι Νορβηγοί είναι στην ευχάριστη θέση να έχουν και τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που τους φέρνουν εξτρά πλούτο με συνεπές αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο.

7/ Χονγκ Κονγκ, Χονγκ Κονγκ: Κέντρο εμπορίου, σταυροδρόμι για τις αγορές, σημείο αναφοράς για τα ασιατικά χρηματιστήρια και η τέταρτη ακριβότερη πόλη στον κόσμο.

8/ Ζυρίχη, Ελβετία: Αν ποτέ βρεθείς στην Ζυρίχη και παραγγείλεις κάτι τόσο απλό όσο ο καφές, τότε θα καταλάβεις ακριβώς το γιατί βρίσκεται σε αυτήν την θέση.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

9/ Παρίσι, Γαλλία: Πρωτεύουσα της Γαλλίας; Πόλη του φωτός; Μία πανάκριβη πόλη; Ναι σε όλα.

10/ Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη: Μία πόλη κράτος, πολύ κοντά στη νέα μεγάλη δύναμη που λέγεται Κίνα, που έχει καταφέρει να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων σε μεγάλο βαθμό λόγω του πελώριου και πολυσύχναστου λιμανιού της. Σε αυτήν εδώ διακοπές μπορούν να κάνουν μόνο τα πιο χοντρά πορτοφόλια του πλανήτη.

 
1345
Thumbnail

Στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2017 υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιέσεις από την αδυναμία των οικογενειακών κατοικιών.

ad1mobile

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 0,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος του 1,139 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά, στο 1,142 εκατ. από 1,162 εκατ. προηγουμένως.

Οι κατασκευαστικές άδειες κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,7%, στο μέγεθος του 1,269 εκατ. τον Μάρτιο, που ήταν και το πιο χαμηλό των τελευταίων πέντε μηνών. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, ενώ οι άδειες για οικογενειακές κατοικίες υποχώρησαν σε χαμηλό ενάμισι έτους.

article 1