Οι Κινέζοι σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων

Η Κίνα προτρέπει τις τράπεζες να στηρίξουν τον τομέα των ακινήτων μετά το μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων

Ο ρυθμιστής του τραπεζικού τομέα στην Κίνα προέτρεψε τους δανειστές να παραχωρήσουν επιπλέον πίστωση στους κατασκευαστές ακινήτων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αγοραστών σπιτιών δεν πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου του σε ατέλειωτα σπίτια σε 50 πολιτείες.

Οργισμένοι με τις καθυστερήσεις παράδοσης σε προ-πωλημένα σπίτια, τις μη ξεκάθαρες ημερομηνίες παράδοσης και τις αναστολές στα εργοτάξια, οι αγοραστές την προηγούμενη βδομάδα σταμάτησαν να πληρώνουν δόσεις για οικιστικές μονάδες που έχουν ήδη πωληθεί σε τουλάχιστον 100 οικιστικά έργα, σύμφωνα με στοιχεία από βιομηχανικούς ομίλους και αναλυτές.

>>>Δείτε ακόμη: Reuters: Η Gazprom «κόβει» τις παραδόσεις στην Ευρώπη

Το μποϊκοτάζ έχει χειροτερέψει τους φόβους για οικονομική ύφεση στον προβληματικό τομέα των ακινήτων της χώρας, ο οποίος εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 18-30% του ΑΕΠ και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αναλυτές το έχουν αποκαλέσει ως "φαύλο κύκλο", ο οποίος θα μετριάσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μετά και την ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα των στοιχείων ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου, που ήταν τα χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας. 

Η Επιτροπή Τραπεζών και Ρυθμιστικών Ασφαλίσεων της Κίνας προέτρεψε τις τράπεζες «να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εύλογες χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών ακινήτων, να υποστηρίξουν σθεναρά την κατασκευή κατοικιών για ενοικίαση» και να στηρίξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές έργων, δήλωσε εκπρόσωπος σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Τους ζητήθηκε επίσης "να κάνουν καλή δουλειά στην εξυπηρέτηση πελατών... σύμφωνα με τα συμβόλαια, να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προστατέψουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των χρηματοοικονομικών καταναλωτών".

Οι αρχές ξεκίνησαν μια καταστολή του υπερβολικού χρέους στον τομέα των ακινήτων το 2020, αφήνοντας γίγαντες όπως η Evergrande και η Sunac να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν πληρωμές και να τους αναγκάσουν να επαναδιαπραγματευτούν με τους πιστωτές καθώς βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία φάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης για την Κίνα και χαμηλών πωλήσεων ακινήτων, προσθέτοντας στον κίνδυνο αστάθειας ενόψει του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να δοθεί τρίτη θητεία στον Xi Jinping.

ΚΥΠΕ