Οι τρεις λέξεις που έσωσαν το ευρώ

Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια (Tρίτη 26/7), στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαφύλαξε τη «νομισματική ειρήνη» στην περιφέρεια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 

H παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 26 Ιουλίου του 2012, διαμόρφωσε το δόγμα «Whatever It Takes» ως εξής: 

«Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για την ευθραυστότητα του ευρώ και την αυξανόμενη ευθραυστότητα του ευρώ, […] υποτιμούν το μέγεθος του πολιτικού κεφαλαίου που επενδύεται στο ευρώ […] Θεωρούμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο […] Στο πλαίσιο της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διαφυλάξει το ευρώ. Και, πιστέψτε με, αυτό θα είναι αρκετό». 

>>Διαβάστε επίσης: Πόσο κοντά μας είναι το ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)<<

Με τα λόγια αυτά, η ανεξάρτητη νομισματική αρχή της Ευρωζώνης ανέδειξε το ευρώ ως πρώτα και κύρια πολιτικό εγχείρημα. Παράλληλα, υπονόησε ότι η βασική διαφορά μεταξύ του κοινού νομίσματος και των προγενέστερων νομισματικών συστημάτων είναι ότι η Ευρωζώνη αντικατέστησε τα νομίσματα των κρατών-μελών της με το ευρώ, ως κοινό και μη αναστρέψιμο νόμισμα· σε αντιδιαστολή τόσο με τον «κανόνα του χρυσού» πριν τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και με τον «κανόνα δολαρίου-χρυσού» μεταπολεμικά με τη συμφωνία του Bretton Woods, στο πλαίσιο των οποίων τα νομίσματα κυκλοφορούσαν κανονικά ενώ παρέμεναν συνδεδεμένα με το πολύτιμο μέταλλο είτε απευθείας είτε μέσω του αμερικανικού δολαρίου ως νομίσματος «άγκυρας», αντιστοίχως. 

Ήταν αυτές οι τρεις λέξεις που έμελλε να γραφεί από την ιστορία ότι έσωσαν το ευρώ.  

moneyreview.gr