Οικονομολόγοι: Οι G20 πρέπει να παρακολούθούν τους ολιγάρχες

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εκτιμάται ότι κατέχουν «τουλάχιστον 1 τρις δολάρια σε πλούτο στο εξωτερικό, συχνά κρυμμένο»

Κορυφαίοι οικονομολόγοι προέτρεψαν την Τρίτη τους ηγέτες της ομάδας G20 να καταρτίσουν ένα παγκόσμιο μητρώο περιουσιακών στοιχείων για την παρακολούθηση φοροφυγάδων που θα μπορούσαν να πιέσουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας τον κρυμμένο πλούτο των ολιγαρχών.

Οι οικονομολόγοι Joseph Stiglitz των Ηνωμένων Πολιτειών και Thomas Piketty από τη Γαλλία, μεταξύ άλλων, έκαναν το κάλεσμα σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian ενόψει της χρηματοοικονομικής συνεδρίασης της G20 την Τετάρτη.

Με βάση την πρόοδο στην ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών τα τελευταία χρόνια, "ήρθε η ώρα για ένα παγκόσμιο μητρώο περιουσιακών στοιχείων να στοχεύσει τον κρυμμένο πλούτο", ανέφερε η επιστολή, που υπογράφηκε από μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επιβάλει μια σειρά σκληρών κυρώσεων κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμμάχων του από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εκτιμάται ότι κατέχουν «τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πλούτο στο εξωτερικό, συχνά κρυμμένο σε υπεράκτιες εταιρείες των οποίων η πραγματική ιδιοκτησία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», αναφέρει η επιστολή.

«Σε αυτόν τον τοίχο αδιαφάνειας προσκρούουν τώρα οι προσπάθειες των χωρών που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις», προσθέτει.

Με τους πληθυσμούς να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει αυτό το ήδη ανησυχητικό πλαίσιο», με αυξανόμενες τιμές και ανασφάλεια, συνεχίζει η επιστολή.

"Έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο στην εφαρμογή ενός παγκόσμιου μητρώου περιουσιακών στοιχείων" για να περικόψουμε τον ιστό των εταιρειών-βιτρίνα και να συνδέσουμε όλα τα είδη περιουσιακών στοιχείων με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

ΚΥΠΕ

 
11649