Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ECB – H συνέντευξη Τύπου

Το βλέμμα σε πληθωρισμό και πανδημία

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από επενδυτές και κυβερνήσεις, καθώς η Φρανκφούρτη συνεδριάζει σήμερα (9/9) προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ξεκίνησαν με την επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στις 15.45 (Ώρα Κύπρου)  ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου.

>>>Δείτε ακόμη: Οι ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Ορισμένοι εντός και εκτός της τράπεζας πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά κρατικών ομολόγων λόγω πανδημίας, καθώς τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστιακή αλυσίδα οδηγούν σε αυξήσεις τιμών σε όλα τα είδη αγαθών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πορεία της πανδημίας παραμένει όπως σημειώνει ο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μία «συντηρητική» μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP το τέταρτο τρίμηνο, δεν αναμένουμε από την τράπεζα να ανακοινώσει πότε και πώς θα καταργήσει σταδιακά πρόγραμμα και ούτε εάν και σε ποιο βαθμό θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού APP», ανέφερε ο ο  Χόλγκερ Σμίντινγκ  επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank και πρόσθεσε «αυτές οι σημαντικές αποφάσεις πιθανότατα θα αναβληθούν για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε τον Αύγουστο στο 3%, από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ η ΕΚΤ θέτει σαν στόχο την διατήρηση της αύξησης των τιμών στα επίπεδα του 2% μεσοπρόθεσμα. Πρόκειται μάλιστα για συμμετρικό στόχο που σημαίνει ότι «οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες», ανέφερε η ΕΚΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται όμως κατά πόσον η αύξηση αυτή είναι προσωρινή λόγω ιδιόμορφων συνθηκών της πανδημίας, ή πιο μόνιμη και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στην οικονομία.

Στα παραπάνω πατούν τα «γεράκια» της Ευρώπης που ζητούν από την Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ να μειώσουν τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ τα «περιστέρια» εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Pimco, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εστιάζει περισσότερο στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής της και λιγότερο στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα με τους «συνήθεις υπόπτους» να αναπτύσσουν επιχειρήματά τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε πρόσφτα και πάλι υπέρ της διακοπής της πολιτικής του «φθηνού χρήματος».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας,  Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.

Θέση πήρε και ο Γάλλος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Ζαν-Κλοντ Τρισέ ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011. «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν, έτσι μου φαίνεται, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television.

Οι αποκλίνουσες τάσεις του πληθωρισμού στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με την FED όσον αφορά τον περιορισμό της νομισματικής στήριξης, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αν και διέκρινε μια πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει αύριο στην επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων, και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της προ πανδημίας περιόδου.

 Δείτε live την συνέντευξη Τύπου

 

 newmoney.gr

 
5984