Εξαιρέθηκε από την συμφωνία το Ιράν

Σε συμφωνία για μεγαλύτερη των προσδοκιών μείωση της προσφοράς κατέληξαν τελικά οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μέλη και μη του ΟΠΕΚ, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις. H εξέλιξη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, δίνοντας ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, που έχει χάσει το 1/3 της αξίας της από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Αφού ξεπεράστηκαν οι διαφορές Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας- των δύο ισχυρών παιχτών της αγοράς- αλλά και με το Ριάντ να αποδέχεται τελικά την εξαίρεση του Ιράν, που έρχεται αντιμέτωπο με αμερικανικές κυρώσεις, οι πετρελαιοπαραγωγοί θα αποσύρουν συνολικά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την προσφορά τους κατά 800.000 βαρέλια και το υπόλοιπο βάρος θα σηκώσουν Ρωσία και άλλες χώρες εκτός οργανισμού.


>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< ​​​​​​​


Έως και χθες Ριάντ και Μόσχα αδυνατούσαν να συμφωνήσουν σε ποιο βαθμό θα πρέπει να μοιραστούν τον «πόνο» των περικοπών, προκειμένου να προσφέρουν στήριγμα στην τιμή του μπρεντ από τα 86 δολάρια το βαρέλι πριν από δύο μήνες είχε διολισθήσει κάτω από τα 60 δολάρια. Το Κρεμλίνο δεν ήθελε να υποκύψει άμεσα στα αιτήματα του βασιλείου των Σαούντ, καθώς ήθελε να καταστήσει σαφές πως έχει το ίδιο αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά. 

Ακόμη και όταν οι δύο πλευρές βρέθηκαν κοντά σε συμβιβασμό, επέμενε το αγκάθι του Ιράν, που ζητούσε επίμονα να εξαιρεθεί από τη συμφωνία. Τελικά έγινε δεκτό το αίτημά του και η συμφωνία ανακοινώθηκε, οδηγώντας το μπρεντ σε άνοδο 5,2% στα 63,11 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.  Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται 3,8% στα 53,43 δολάρια το βαρέλι και μένει να φανεί σε ποιον βαθμό θα ενοχλήσει η εξέλιξη τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που δεν ήθελε παρέμβαση του ΟΠΕΚ στην αγορά. 

 >>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι διαπραγματεύσεις ήρθαν δε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, λίγα 24 ωρα μετά την ιστορική απόφαση του Κατάρ να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο και το μέλλον του καρτέλ.

 
naftemporiki.gr 

 
1626
Thumbnail

Οι Ρώσοι καταναλώνουν πλέον περισσότερο καφέ έξω παρά στο σπίτι τους και έχουν ξεπεράσει μάλιστα του Γάλλους και τους Ιταλούς στον τομέα αυτό.

ad1mobile

Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία NPD Group στην Ρωσία έδειξε ότι η κάθε τρίτη απόδειξη που κόβεται στα καταστήματα εστίασης αφορά τον καφέ. Μάλιστα πάνω από το 50% των αποδείξεων που αφορούν τον καφέ κόβονται στα ταχυφαγεία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αν μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια έπιναν τον καφέ τους κυρίως στα καφέ ή στα εστιατόρια, τον τελευταίο χρόνο, παίρνουν τον καφέ τους από τα ταχυφαγεία, επιλέγοντας περισσότερο τον καπουτσίνο και λάττε.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα αποδίδουν την αυξητική αυτή τάση των Ρώσων στο γεγονός ότι σήμερα ο καφές από τους επαγγελματίες του καφέ είναι πολύ προσιτός και μπορεί να τον πιει κανείς οπουδήποτε. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο καφές για πολλούς έχει γίνει κάτι σαν διάλλειμα, αφού τον πίνουν συχνά όταν πηγαίνουν να συναντήσουν κάποιον ή να χαλαρώσουν από την δουλειά τους .

Η τάση μάλιστα του καφέ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν παρατηρείται μόνο στην νεολαία, αλλά και σε κάθε ηλικίας άτομα.

ad2mobile

Η έρευνα έδειξε ότι από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019, το 52% των παραγγελιών καφέ έγινε στα ταχυφαγεία. Στην ανάλογη περίοδο του 2017-2018 το ποσοστό αυτό ήταν 48%.

Πηγή: Vedomosti

article 1