Ουκρανία: Στη Συρία έπιασε λιμάνι ρωσικό πλοίο με κλεμμένα σιτηρά

Το φορτίο προοριζόταν αρχικά για την Τρίπολη του Λιβάνου

Λιμάνι στη Συρία έπιασε ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, όπως υποστήριξε σήμερα η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το SV Konstantin αγκυροβόλησε στη Συρία μεταφέροντας κλεμμένα σιτηρά, τα οποία μεταφέρθηκαν παράνομα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε η πρεσβεία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το φορτίο προοριζόταν αρχικά για την Τρίπολη του Λιβάνου. Η πρεσβεία δεν διευκρίνισε σε ποιο λιμάνι της Συρίας έχει δέσει το πλοίο.

Σύμφωνα με τον Σαμίρ Μαντάνι, συνιδρυτή του ιστοτόπου TankerTrackers.com, νωρίτερα σήμερα στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς ξεφόρτωσε ένα άλλο πλοίο, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει μια ρωσική εταιρεία.

Το Razoni, που φέρει σημαία Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει το πρώτο φορτίο δημητριακών που επιτράπηκε να εξαχθεί από την Ουκρανία μετά την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μαντάνι, το πλοίο είχε προορισμό τον Λίβανο, όμως άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στην Ταρτούς. Δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να ξεφορτώνει το φορτίο του, που αποτελείται από 26 τόνους αραβόσιτου.

Στις αρχές Αυγούστου ένα συριακό πλοίο ακινητοποιήθηκε στον Λίβανο με την υποψία ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Τελικά επιτράπηκε να συνεχίσει την πορεία του προς τη Συρία, με την Ουκρανία να δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι λεηλάτησε τις αποθήκες σιτηρών μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος.

Συρία και Ρωσία είναι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες. Οι δεσμοί τους ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στη Συρία και τη στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας, από το 2015, στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα παρέχει μικρή οικονομική υποστήριξη στη Δαμασκό, αλλά την εφοδιάζει τακτικά με σιτηρά.

newmoney.gr

 
10671