Παγκόσμια Τράπεζα: Δίνει $100 εκ. για την πείνα στο Σουδάν

Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 200%, το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδέσμευσε $100 εκ. την Πέμπτη (22/7) για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) για να αντιμετωπίσει "τη βαθιά επισιτιστική ανασφάλεια" για δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν, όπου η βοήθεια είχε αναβληθεί, μετά από ένα πραξικόπημα που έγινε τον Οκτώβριο.

Οι πόροι θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός "δικτύου ασφάλειας έκτακτης ανάγκης", εν μέσω πείνας που χειροτερεύει στο βορειοανατολικό αφρικανικό κράτος, "που προκλήθηκε από φτωχή σοδειά και τις αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα", είπε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν νωρίτερα φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Οι πόροι θα διοχετευθούν αποκλειστικά μέσω του προγράμματος WFP για την κλιμάκωση της απάντησης στην επισιτιστική ασφάλεια και την παροχή άμεσης υποστήριξης στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του Σουδάν», ανέφερε η τράπεζα.

Η βοήθεια θα παρέχει "μεταφορές μετρητών και φαγητό" σε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια σε 11 από τις 18 πολιτείες του Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των Σουδανών χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και προειδοποιούν ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν ο μισός πληθυσμός- θα οδηγηθούν σε ακραία πείνα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το Σουδάν, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, βυθίζεται σε μια οικονομική κρίση που έχει βαθύνει μετά το περσινό πραξικόπημα υπό τον αρχηγό του στρατού Abdel Fattah al-Burhan.

Μετά το πραξικόπημα, η Παγκόσμια Τράπεζα πάγωσε τη ζωτική βοήθεια. Την Πέμπτη η τράπεζα είπε ότι η «παύση των εκταμιεύσεων» προς την Κυβέρνηση στο Χαρτούμ «παραμένει σε ισχύ».

Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 200%, το νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η τιμή του ψωμιού έχει δεκαπλασιαστεί από την ημέρα του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα.

Τον τελευταίο μήνα, η οργάνωση Save the Children είπε ότι δύο παιδιά στην ταραγμένη δυτική επαρχία του βόρειου Νταρφούρ "είχαν πεθάνει από αίτια που σχετίζονται με την πείνα", το οποίο, είπε, ήταν "ένα δυσοίωνο σημάδι για το τι πρόκειται να έρθει".

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν επίσης αυτή τη βδομάδα ότι το σχέδιο απόκρισής τους, "το οποίο καλεί για $1,9 δισεκατομμύρια, έχει χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 20%).

Πριν το πραξικόπημα, η διεθνής βοήθεια συγκέντρωσε περίπου $2 δισ., περίπου όσο το 40% του κρατικού προϋπολογισμού.

KYΠΕ