"Παίρνει" τα tips των σερβιτόρων ο Τραμπ

Ο κανονισμός 148 σελίδων καταργεί επίσης τον κανόνα «80/20»

Ο κανονισμός 148 σελίδων που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στην ουσία θα επιτρέπει στα εστιατόρια να πληρώνουν τους μισθούς των σεφ και του υπόλοιπου προσωπικού με χρήματα που κερδίζουν οι σερβιτόροι από τα λεγόμενα «τιπς»

Το διοικητικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα νέο κανονισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να παρακρατούν τα φιλοδωρήματα των σερβιτόρων, προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των μαγείρων, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να εργάζονται περισσότερο με μικρότερες απολαβές.

Ενδεικτικά, ο κανονισμός 148 σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Εργασίας στην ουσία θα επιτρέπει στα εστιατόρια να πληρώνουν τους μισθούς των σεφ και του υπόλοιπου προσωπικού με χρήματα που κερδίζουν οι σερβιτόροι από τα λεγόμενα «τιπς».

2

Ο κανόνας καταργεί επίσης τον  κανόνα «80/20»: η αναλογία αυτή προκύπτει από το τελικό ποσό του εκάστοτε θαμώνα, από το οποίο συνυπολογίζεται το φιλοδώρημα. Η διευθύντρια οικονομικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, Χάιντι Σίρλοτζ, δήλωσε στο Business Insider ότι «είναι εντελώς και το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθεί».

Η απόφαση αυτή έχει αυξήσει την ανησυχία μεταξύ των εργατικών συνδικάτων των εστιατορίων, καθώς εκτιμούν πως εντείνεται με αυτό το τρόπο η εργασιακή ανισότητα και δεν θα προκύψει καμία θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.

Σε μια ανάλυση του 2019, το EPI, υπολόγισε ότι επιτρέποντας στους εργοδότες να παρακρατούν τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων θα τους εξοικονομούσε πάνω από 700 εκατ. δολάρια το χρόνο.  Μαζί με την κατάργηση του κανόνα «80/20», θα ενθάρρυνε επίσης αυτούς τους εργοδότες να βασίζονται περισσότερο στη δουλειά χωρίς επιπλέον οικονομικό αντίκρισμα. Παραδείγματος χάρη, δεν θα υποχρεωθούν να πληρώνουν στο συνεργείο καθαρισμού τον ομοσπονδιακό ελάχιστο μισθό των 7,25 δολαρίωντην ώρα, όταν το υπόλοιπο προσωπικό μπορεί να κληθεί να εκτελέσει αυτήν την εργασία.

Ο νέος κανόνας, ωστόσο, δεν θα ισχύει για άλλες 60 ημέρες – δηλαδή, μέχρι την επόμενη διοίκηση. Είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμα  ξεκάθαρο, ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν και η ομάδα του θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» την εφαρμογή του.

newmoney.gr

 
6001