Πάνω από τις 20 μονάδες το ευρώ στην τουρκική αγορά

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε την όριο των 20 μονάδων το απόγευμα της Παρασκευής

Το ευρώ παραμένει πάνω από τις 20 μονάδες στην τουρκική αγορά. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε την όριο των 20 μονάδων το απόγευμα της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με τη τουρκική υπηρεσία της «DW», ενώ η ισοτιμία του δολαρίου παραμένει σταθερή την πρώτη εβδομάδα του έτους, το ευρώ συνεχίζει την κυμαινόμενη πορεία του. Στα πρώτα λεπτά της εβδομάδας, το δολάριο αντιστοιχούσε στις 18,70 και το ευρώ στις 20,01 λίρες Τουρκίας (TL).

Το δολάριο έφτασε στις 18,72 TL την τελευταία ημέρα της εβδομάδας και του έτους, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έκλεισε την εβδομάδα στα 19,96 TL, έχοντας ξεπεράσει προηγουμένως το όριο των 20 μονάδων. 

Η ισοτιμία του δολαρίου, κατά το άνοιγμα των αγορών σήμερα, ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του 2023 στις 18,70 TL, ενώ το ευρώ ξεπέρασε και πάλι το όριο των 20 λιρών και ξεκίνησε την ημέρα στις 20,01 TL. 

Η κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην τουρκική αγορά αυτή την εβδομάδα θα καθοριστεί από τα νέα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και του Δείκτη Τιμών Εγχώριου Παραγωγού (ΔΤΠ) που θα ανακοινωθούν από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TURKSTAT) την Τρίτη.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Νοέμβριο και υποχώρησε στο 84,39% σε ετήσια βάση, παρά τη μηνιαία αύξηση κατά 2,88%, ενώ ο πληθωρισμός τιμών παραγωγού ανήλθε στο 144,61% σε ετήσια βάση με μηνιαία αύξηση κατά 5,17%.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί τον Δεκέμβριο, όπως και τον Νοέμβριο.

Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών και των κατεχομένων. 

ΚΥΠΕ

 
11838