Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Novatek ο Τιμτσένκο

Είναι ένας από τους ρώσους ολιγάρχες, ανθρώπους του Πούτιν, στους οποίους Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις

Παραιτήθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από την επιβολή κυρώσεων εναντίον του για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν ανακοίνωσε τον λόγο της παραίτησής του, ενώ εκπρόσωπος του Τιμτσένκο, ο οποίος βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2009, δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Τιμτσένκο και άλλων ρώσων δισεκατομμυριούχων που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν.

Ο ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη στην λίστα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ηταν ο έκτος τη τάξει ρώσος δισεκατομμυριούχοςμε περιουσία 22 δισ. δολαρίων τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανίας πετροχημικών Sibur και συνιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Gunvor με έδρα την Ελβετία. Πούλησε το μερίδιό του στην Gunvor το 2014, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης στην δεκαετία του 1990, όταν ο Πούτιν ξεκινούσε την ανοδική του πορεία προς το Κρεμλίνο ως συνεργάτης του τότε δημάρχου της πόλης, Ανατόλι Σομπτσάκ.

ot.gr

Tags
 
10091