Παραμένει κάτω του $1 το ευρώ – Απώλειες για τη στερλίνα

Το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στο 0,9877 δολάριο

Σταθεροποιητικά κινείται την Πέμπτη το ευρώ, το οποίο παραμένει κάτω της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1 με το δολάριο, αλλά και πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (0,95 δολάριο). 

Συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στο 0,9877 δολάριο, αδυνατώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου. 

Η αδυναμία προσέγγισης της απόλυτης ισοτιμίας εδράζεται κατά κύριο λόγο στα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, τα οποία συνεχίζουν να παρέχουν ισχυρή στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα, κόντρα στις εκτιμήσεις περί ύφεσης στην Ευρωζώνη.  

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, παρότι οι traders προεξοφλούν ότι η νέα παρέμβαση θα είναι χαμηλότερη των 75 μονάδων βάσης, λόγω των προσδοκιών για σταδιακή κορύφωση του πληθωρισμού.  

Ταυτόχρονα, η προοπτική νέας αύξησης των ενεργειακών τιμών, ως απόρροια της σκόπιμης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επηρεάζει αρνητικά το ευρώ, καθώς η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της.  

>>Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs - UBS: Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου<<

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η βρετανική στερλίνα, η οποία διαπραγματεύεται στο -0,57% και το 1,1259 δολάριο, με την οικονομική αβεβαιότητα και τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης της Λιζ Τρας (απόσυρση των φορο-μειώσεων) να υπονομεύουν το κλίμα εμπιστοσύνης προς τα βρετανικά assets.  

Όσον αφορά τον «βασιλιά» της αγοράς συναλλάγματος, ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος βρίσκεται στο 110,86, εξακολουθώντας να κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (114,78). Άλλωστε, έναντι του ευρώ και της στερλίνας, μετράει σωρευτικά κέρδη άνω του 15% από τις αρχές του έτους. 

newmoney.gr

 
11743