Πέντε οικογένειες είναι πλουσιότερες, από 13,2 εκ. πολίτες μαζί

Η ανισότητα, ήδη ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξάνεται περαιτέρω

Σε επικίνδυνο βαθμό έχει αυξηθεί η ανισότητα στη Βρετανία, όπου το 1% των πλουσιότερων Βρετανών έχει περιουσία ίση με το φτωχότερο 80%, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Equality Trust. Οι πέντε οικογένειες, συνολικά οχτώ άτομα, έχουν περιουσία 39,4 δισ. στερλινών.

 

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Πρώτοι στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών είναι τα τέσσερα αδέλφια Hinduja με συνολική περιουσία 12,8 δισ. στερλινών, που δραστηριοποιούνται στην πετρελαϊκή αγορά, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε πολλούς ακόμα τομείς. Ακολουθεί ο Τζιμ Ράτκλιφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Ineos, με περιουσία 9,4 δισ. στερλινών και επόμενος στη λίστα είναι ο Μάικλ Πλατ με περιουσία 6,1 δισ. στερλινών, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, του BlueCrest Capital. Τέλος, στη λίστα βρίσκονται (ως ξεχωριστές οικογένειες) οι αδελφοί Ρόιμπεν, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, με περιουσία 5,7 δισ. στερλίνες έκαστος.

Από το 2010, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 54 το 2019 από 29 το 2010, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας από την Equality Trust. Στην ίδια περίοδο, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς αυξήθηκε από 58,1 δισ. στερλίνες το 2010 στις 123 δισ. στερλίνες το 2019.

 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Χρησιμοποιώντας στατιστικά της Credit Suisse, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το 1% των πλουσιότερων Βρετανών έχει περιουσία περίπου ίση με το φτωχότερο 80% των Βρετανών, δηλαδή με τη συνολική περιουσία 53,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Equality Trust συμπεραίνει επίσης ότι περίπου 14 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε ένδεια, ανεξαρτήτως από το εάν εργάζονται ή όχι. Από αυτούς τα τέσσερα εκατομμύρια βρίσκονται 50% κάτω από το όριο της φτώχειας και το 1,5 εκατομμύριο ζει σε άθλιες συνθήκες, μην μπορώντας να αγοράσει τα βασικά αγαθά.

«Αυτή η έκθεση θα έπρεπε να καταπλήξει οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη Βρετανία σήμερα», σημειώνει η δρ Βάντα Βαϊπόρσκα, εκτελεστική διευθύντρια στο Equality Trust. Ενα τόσο τεράστιο χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και της συντριπτικής πλειονότητας των Βρετανών είναι επικίνδυνο. «Τόσο πολύς πλούτος στα χέρια τόσο λίγων ανθρώπων αναδεικνύει πόσο κατακερματισμένο είναι το οικονομικό σύστημα», συμπλήρωσε η Βαϊπόρσκα.

 

>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Στην έκθεση του Equality Trust υπογραμμίζεται επίσης ότι στις χώρες με μεγάλη ανισότητα εμφανίζονται συχνότερα περιστατικά ψυχικών και σωματικών παθήσεων, περισσότερη εγκληματικότητα, εθισμοί σε ναρκωτικά και στο αλκοόλ, ενώ σημειώνονται χαμηλότερα ποσοστά ακαδημαϊκής επιτυχίας και μικρότερη κοινωνική κινητικότητα.

fortunegreece.com