Περιουσιακά στοιχεία $8 δισ. της ρωσικής κεντρικής τράπεζας κρατά η Ελβετία

Περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικής αξίας 7,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια), βρίσκονται στην Ελβετία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι συναλλαγές που σχετίζονται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν απαγορευτεί ένα μήνα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι «τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έχουν ακινητοποιηθεί».

Η ελβετική Κυβέρνηση ενημερώθηκε την Τετάρτη για το ποσό των περιουσιακών στοιχείων και των αποθεματικών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται στην πλούσια χώρα των Άλπεων μετά την υποβολή νέας απαίτησης για ενημέρωση τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) της Ελβετίας τονίζει ότι «το άθροισμα των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να διαχωριστεί από το άθροισμα των δεσμευμένων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία».

Μέχρι σήμερα, η Ελβετία -- ένας ευνοημένος προορισμός για τους πλούσιους Ρώσους και τα περιουσιακά τους στοιχεία - έχει παγώσει ρωσικά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, αξίας περίπου 7,5 δισ. ελβετικών φράγκων, τα οποία ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπα, εταιρείες ή οντότητες, στις οποίες έχουν υποβληθεί κυρώσεις.

Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία αποφάσισε τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας, υποχρεώνοντας τις τράπεζες της να διαβιβάζουν πληροφορίες για πελάτες ή εταιρείες που στοχοποιούνται.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης τονίζει ότι «θα παραμείνει υποχρεωτική η αναφορά των αποθεματικών και των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και η υποβολή εκθέσεων θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση».

«Σε περίπτωση έκτακτης και απρόβλεπτης απώλειας ή ζημιάς, υπάρχει υποχρέωση αυτό να αναφερθεί αμέσως στη SECO», προστίθεται στην ανακοίνωση του ελβετικού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι εντός της γειτονικής ΕΕ, «υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις για το εάν πρέπει να επενδυθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η Ελβετία προσθέτει ότι «παρακολουθεί στενά αυτές τις συζητήσεις».

ΚΥΠΕ