Περισσότερες από 400 εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook - Ο λόγος

Λόγω των διάχυτων ανησυχιών για το πώς αντιμετωπίζει η πλατφόρμα τη ρητορική μίσους και τη βία

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη διαμάχη για τον τεχνολογικό γίγαντα Facebook, καθώς πολλές εταιρείες άρχισαν να ανακοινώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαφήμιση στον ιστότοπό του λόγω των διάχυτων ανησυχιών για το πώς αντιμετωπίζει η πλατφόρμα τη ρητορική μίσους και τη βία.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 180 εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η Unilever, η Honda, η Verizon, η Patagonia, καθώς και μικρότερες εταιρείες – μποϊκοτάρουν τις διαφημίσεις στο Facebook, ενώ άλλες όπως η Coca-Cola και η Starbucks τις αναστέλλουν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την Παρασκευή (26/6), η μετοχή του Facebook σημείωσε πτώση 8%, με τεράστιο όγκο συναλλαγών άνω των 76 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα της S&P Global (ο μεγάλος όγκος συναλλαγών συνήθως σημαίνει ότι η κίνηση της μετοχής είναι πιο σημαντική). Και εν μέσω των αρνητικών ειδήσεων για τον τεχνολογικό γίγαντα, ορισμένοι επενδυτές μπορεί τώρα να αναρωτιούνται: ήρθε η ώρα να πουλήσουμε τις μετοχές του Facebook;

Η διαφήμιση είναι το βασικό έσοδο του Facebook, και καθώς περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν ότι συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ, η ζημιά στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Facebook εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το Bloomberg Intelligence υπολόγισε ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να χάσει έως και 250 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα λόγω μποϊκοτάζ. 

Όμως, η απώλεια διαφημιστικών εσόδων από αυτούς τους σημαντικούς πελάτες πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τα ακαθάριστα έσοδα του Facebook, όπως φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι επενδυτές, σύμφωνα με αναλυτές.

Δύο πράγματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του Facebook, όπως ανέφερε πρόσφατα το Fortune, είναι και τα εξής: το μποϊκοτάζ μπορεί να είναι προσωρινό και το Facebook χρησιμοποιεί μια διαδικασία δημοπρασίας για διαφημίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι άλλες (ίσως μικρότερες) εταιρείες θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Πράγματι, στο μποϊκοτάζ «θα πρέπει να συμμετέχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες διαφημιζόμενοι, προκειμένου να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος», δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ο Colin Sebastian, αναλυτής στην Baird.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόβλημα συνιστά περισσότερο μια απειλή για το Facebook παρά απλώς ένα φιάσκο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων. «Δεδομένου του θορύβου που προκαλεί, αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Facebook», έγραψε σε σημείωμα ο Bradley Gastwirth της Wedbush Securities. Και πρόσθεσε ότι «το Facebook πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου να σταματήσει την απώλεια διαφημίσεων και το ενδεχόμενο αυτή να γίνει ανεξέλεγκτη».

ΠΗΓΗ: Fortune.com
 

 
4326
Thumbnail