Πετρελαϊκή συμφωνία Ιράν-Βενεζουέλας: Απειλούν με κυρώσεις οι ΗΠΑ

Η συμφωνία μεταξύ των κρατικών εταιρειών Petroleos de Venezuela (PDVSA) και National Iranian Oil Company (NIOC) εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο εχθρών της Ουάσινγκτον

Σε πετρελαϊκή συμφωνία, προχώρησαν Ιράν και Βενεζουέλα, οι οποίες αμφότερες τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η Βενεζουέλα συμφώνησε να ανταλλάξει το αργό πετρέλαιό της (που είναι βαρύ και θέλει ειδική κατεργασία) με συμπυκνωμένο ιρανικό πετρέλαιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση της ποιότητας του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πέντε άτομα κοντά στην εν λόγω συμφωνία, αναφέρει ότι τα πρώτα φορτία με πετρέλαιο αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατικών εταιρειών Petroleos de Venezuela (PDVSA) και National Iranian Oil Company (NIOC) εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο εχθρών της Ουάσινγκτον.

Έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έξι μήνες στην πρώτη της φάση, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί.

Τα υπουργεία πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν, καθώς και η κρατική PDVSA και η NIOC δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και για τα δύο έθνη, σύμφωνα με email του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, το οποίο επικαλέστηκε εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης για τη θέσπιση των τιμωρητικών μέτρων.

Τα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ όχι μόνο απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με τους πετρελαϊκούς τομείς του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά απειλούν επίσης να επιβάλλουν «δευτερεύουσες κυρώσεις» κατά οποιουδήποτε μη αμερικανικού προσώπου ή οντότητας πραγματοποιεί συναλλαγές με πετρελαϊκές εταιρείες οποιασδήποτε χώρας.

Οι δευτερεύουσες κυρώσεις μπορούν να επιφέρουν μια σειρά τιμωρητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, πρόστιμα ή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ.

Οποιεσδήποτε «συναλλαγές με την NIOC από μη αμερικανικά πρόσωπα υπόκεινται γενικά σε δευτερεύουσες κυρώσεις», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία. Ανέφερε επίσης ότι «διατηρεί την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε άτομο είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της Βενεζουέλας», αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα αν η τρέχουσα συμφωνία αποτελεί παραβίαση κυρώσεων.

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν και τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ot

 
6628