Πoλ Κρούγκμαν: Η Fed μπορεί να αποφύγει τη δημιουργία ύφεσης

Αντίθετη άποψη με τα «γεράκια» έχει ο νομπελίστας οικονομολόγος

H Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσει ύφεση και μαζική ανεργία στην αμερικανική οικονομία, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε πρόσφατες αναρτήσεις του στο Twitter.

Ο Krugman μελέτησε την Phillips curve, την καμπύλη σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία αντίστροφη σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της ανεργίας. Συγκεκριμένα, μίλησε για την καμπύλη αυξημένων προσδοκιών του Phillips βάσει της οποίας ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τις προσδοκίες για μελλοντικό πληθωρισμό παράλληλα με το επίπεδο της ανεργίας το οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί για την καταπολέμησή του.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναρτήσεις του Krugman, οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές εκτιμήσεις δεν έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση παρά την επίτευξη πληθωριστικού ρεκόρ 40ετίας το φετινό καλοκαίρι. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές παραμείνουν σταθερές «δε θα υπάρξει ανάγκη για μία περίοδο αυξημένης ανεργίας», όπως τόνισε.

Ο οικονομολόγος ανέφερε, επίσης, πως ορισμένα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα ενδέχεται να υποδεικνύουν πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις τιμές βενζίνης και τροφίμων  όπως και της μείωσης των βιομηχανικών παραγγελιών.

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε πως τα στοιχεία αυτά υπάρχει πιθανότητα να αναστραφούν εάν δημιουργηθούν νέα σοκ στις αγορές.

Ο Krugman χαρακτήρισε την τοποθέτησή του αυτή ως dovish αντιπρόταση στα πληθωριστικά «γεράκια» όπως ο Larry Summers. Σημειωτέον πως ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ είχε δηλώσει στο Bloomberg πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξηθεί από το 3,7% του Ιουλίου άνω του 6% πριν υπάρξει παρέμβαση της Fed για τη μείωσή του στο στόχο του 2%.


Ο Summers είχε, επίσης, υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να αποφύγουν μία ύφεση, η οποία θα αποτελέσει και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Ο Krugman, όμως, είχε μία πολύ θετικότερη προσέγγιση στο Twitter: «τα επικαιροποιημένα δεδομένα υποδεικνύουν την ανάγκη επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας αλλά όχι της διάλυσής της μέσω της δημιουργίας ενός Volcker shock».

Σημειωτέον πως ο Paul Volcker, πρώην επικεφαλής της Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 20% στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 για να αντιμετωπίσει την στασιμοπληθωριστική κρίση της δεκαετίας του ‘70, οδηγώντας την αμερικανική οικονομία σε δραματική ύφεση και αυξάνοντας την ανεργία στο 11%. 

«Θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μία ομαλή προσγείωση η οποία δε θα συμπεριλαμβάνει την επιβολή τεράστιου οικονομικού πόνου. Συμπλέω με την άποψη των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια μείωσης του υποβόσκοντος πληθωρισμού», συμπλήρωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

newmoney.gr