Πολωνία: Θα χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Η Πολωνία σχεδιάζει να χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση μετά τους τέσσερις μήνες διαμονής σε κρατικές δομές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Πολωνία, τη δυτική γείτονα της Ουκρανίας, μετά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, βασιζόμενοι στην καλοσύνη αγνώστων που άνοιξαν τα σπίτια τους και σε κυβερνητική βοήθεια.

Αλλά μετά από την αρχική έκρηξη δημόσιας υποστήριξης προς τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οι πρόσφυγες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν βοήθεια, με την Πολωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση διαβίωσης και πιέσεις στον προϋπολογισμό.

«Οι πολίτες της Ουκρανίας που μένουν στην Πολωνία σε κέντρα συλλογικής φιλοξενίας θα συμμετέχουν στο κόστος στέγασης και γευμάτων», είπε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Όσοι μένουν σε τέτοια καταλύματα, όπως δωμάτια ξενοδοχείων που πληρώνονται από την κυβέρνηση ή κοιτώνες σχολείων, πάνω από 120 μέρες, θα πρέπει να καλύπτουν το 50% του κόστους, μέχρι 40 ζλότι (€8,55) ημερησίως, ανά άτομο. Μετά τις 180 μέρες, θα χρεώνονται το 75% του κόστους, μέχρι 60 ζλότι (€12,82). Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν, εξαιτίας της ηλικίας τους ή αναπηρίας, θα εξαιρούνται, όπως και οι έγκυες, σύμφωνα με το Σχέδιο.

Η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε ισχύ τον νέο κανόνα από την 1η Μαρτίου 2023. Το νομοσχέδιο θα πάει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί.

KYΠΕ

 
11840