«Πονοκέφαλος» για τον Σολτς ο Nord Stream 2

Η Ουάσινγκτον βάζει στον Σολτς δύσκολα.

Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ορκίζεται σήμερα νέος καγκελάριος της Γερμανίας, αντιμετωπίζει μια πρόκληση. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν,  προειδοποίησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον βάζει στον Σολτς δύσκολα. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιέζει το Βερολίνο να ακυρώσει τον Nord Stream 2, τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία - όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσιγκτον τους συμμάχους της ότι μπορεί να κάνει - ο αγωγός θα τεθεί στον πάγο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που εκπονείται κατά της Ρωσίας.

«Είχαμε εντατικές συζητήσεις τόσο με την απερχόμενη όσο και με την εισερχόμενη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα του Nord Stream 2 στο πλαίσιο μιας πιθανής εισβολής», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στον Λευκό Οίκο, μετά την τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Μπάιντεν. «Αποτελεί αντικείμενο μεγάλης προτεραιότητας για την κυβέρνηση Μπάιντεν». 

Πού βρίσκεται η Γερμανία

Ο επερχόμενος συνασπισμός είναι λιγότερο θορυβώδης όσον αφορά την υποστήριξή του στον Nord Stream 2 από την κυβέρνηση της Μέρκελ υπό την ηγεσία του CDU, αλλά παρ' όλα αυτά τον υποστήριξε. Ερωτώμενος για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Σολτς είπε ότι αισθάνεται δεσμευμένος από τις υποσχέσεις της Μέρκελ για τον σχεδόν έτοιμο αγωγό - συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εάν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο «ως γεωπολιτικό όπλο» κατά της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά της για τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραιτήθηκε από κυρώσεις για το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο μετά από μια συνάντηση με τη Μέρκελ αυτό το καλοκαίρι. Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία υποσχέθηκε να αναλάβει δράση εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε την ενέργεια ως όπλο κατά της Ουκρανίας.

Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις εντάσεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα μάλιστα με το POLITICO, Γερμανοί διπλωμάτες ασκούν πιέσεις σε μέλη του Κογκρέσου για το θέμα, ιδιαίτερα μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό.

Εν μέσω μιας αναταραχής διπλωματικής δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Σολτς όσο και η ηγεσία της ΕΕ έχουν μιλήσει σκληρά για τη Ρωσία. Ο Σολτς είπε την Τρίτη η Γερμανία «ανησυχεί πολύ για τις μετακινήσεις στρατευμάτων που βλέπουμε στα ουκρανικά σύνορα. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι πολύ σαφές ότι αυτή θα ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση εάν υπήρχε απειλή για την Ουκρανία».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι «οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις» από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας θα οδηγούσαν στην «κλιμάκωση και επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων» κατά της Μόσχας από την ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, σε συντονισμό με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Αλλά η εγκατάλειψη του Nord Stream 2 τώρα είναι ένα τεράστιο ερώτημα.

naftemporiki.gr

 
7470