Πώς η τηλεργασία ανέβασε τις τιμές των κατοικιών στη Βρετανία

Στην Ουαλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών

Η τηλεργασία η οποία εξελίχθηκε σε μια απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, πέραν από τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε στις εργασιακές συνήθειες επηρέασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αξία στις κατοικίες. 

Βάσει των στοιχείων της Halifax, τράπεζας που χορηγεί στεγαστικά δάνεια, η αξία των κατοικιών σημείωσε άνοδο 7,6% τον Ιούλιο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 8,7% του Ιουνίου. 

Τα στοιχεία της Nationwide, δείχνουν ακόμη πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκεκριμένα για τον Ιούλιο αύξηση της τάξεως του 10,5%, από το υψηλό 17 ετών του Ιουνίου στο 13,4%. 

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) Μπεν Μπρόουνμπεντ, η πρόσφατη αύξηση των κατοικιών αντανακλά την προτίμηση των Βρετανών για μεγαλύτερα σπίτια, καθώς πλέον σε πολλά από αυτά κρίνεται απαραίτητος ένας επιπλέον χώρος που θα λειτουργεί ως γραφείο. 

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ΒΟΕ, Άντριου Μπέιλι, επισημαίνει πως η προσφορά στεγαστικών δανείων για ακίνητα υψηλής αξίας λειτουργεί ως θέλγητρο για τους καταναλωτές. 

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά κατοικίας των οποίων η επίδραση αρχίζει τώρα να κάνει την εμφάνισή της έχουν συμβάλει στην άνοδο αυτή των τιμών, ωστόσο η ΒΟΕ επιμένει ότι είναι οι διαρθρωτικοί παράγοντες που προσφέρουν τη μεγαλύτερη στήριξη στην ανοδική αυτή τάση. 

«Οι πολίτες έχουν εργαστεί περισσότερο από το σπίτι και περιμένουν να εργαστούν περισσότερο από το σπίτι», δήλωσε ο Μπρόουνμπεντ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με τους περιφερειακούς συνεργάτες της BOE. «Ο μεγαλύτερος χώρος στο σπίτι γίνεται πιο πολύτιμος και συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος χώρος έξω από τα αστικά κέντρα γίνεται ακόμη πιο πολύτιμος».

Παράλληλα όπως επισήμανε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διακρίνει μια παρόμοια τάση και σε άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Halifax, στην Ουαλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές, ενώ το Λονδίνο υστερούσε σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές, με την ετήσια ανάπτυξη να ανέρχεται στο 2,5%. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Αγγλία καταγράφηκε επίσης η πιο αργή ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: moneyreview.gr / Bloomberg

 
10029