Πώς τα lockdown και η Κίνα διέσωσαν τα πολυτελή brands

Οι δύο λόγοι που οι πωλήσεις πολυτελών brands κατέγραψαν μικρότερες απώλειες εν μέσω πανδημίας

Παρά το κλείσιμο των καταστημάτων και το «φρένο» στον τουρισμό, οι εταιρείες προϊόντων πολυτελείας περιόρισαν την πτώση στις πωλήσεις τους το 2020, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της δραστηριότητας στην Κίνα, αλλά επίσης και στις αγορές που έκαναν για την «ευχαρίστησή τους» οι Ευρωπαίοι – καθώς έχουν στερηθεί τα εστιατόρια και τα ταξίδια.

Την περασμένη χρονιά, η υπ’ αριθμόν 1 παγκοσμίως εταιρία προϊόντων πολυτελείας, η LVMH, κατάφερε να συγκρατήσει στο 17% τη μείωση στον κύκλο εργασιών της στα 44,6 δις ευρώ. 

Η Kering, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατέγραψε επίσης μείωση της τάξης του 17,4% με 13,4 δις ευρώ, ενώ η Hermès περιόρισε τη πτώση των πωλήσεών της στο 7,2% με συνολικά 6,38 δις.

Αυτό το γαλλικό τρίο ευνοήθηκε από την ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο, όπως και η Suisse Richemont (στην οποία ανήκει ο οίκος Cartier) που ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 4,1 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, μια αύξηση κατά 1%.

Όλοι συμφωνούν στο ότι η ανάκαμψη στην Ασία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με την επιτυχία των διαδικτυακών πωλήσεων, ήταν ο κινητήριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης.

«Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε πρώτη και πιο πολύ», ανέφερε ο Αρνό Καντάρ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Flornoy et Associés, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι καταναλωτές ήθελαν να νιώσουν καλά, ύστερα από «μια αποτυχημένη κινεζική πρωτοχρονιά το 2020».

Έτσι, η LVMH πραγματοποίησε το 34% των πωλήσεών της στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) την περασμένη χρονιά (συγκριτικά με 30% το 2019) και η Kering το 38% (συγκριτικά με 34%).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μόνο για το τέταρτο τρίμηνο, η Richemont είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 21% στην περιοχή αυτή, με αύξηση 80% των εσόδων της στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τη Hermes, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό τέταρτο τρίμηνο» στην Ασία (+47%).

«Η Κίνα δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας το 2020», σχολίασε, ωστόσο, ο Αρνό Καντάρ. Στην Ευρώπη, τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων «που δεν μπορούσαν πλέον να ταξιδέψουν ή να πάνε σε ένα βραβευμένο εστιατόριο», έβρισκαν ευχαρίστηση στις αγορές προϊόντων.

(newmoney.gr)
 

 
5038