Ποσό $5 δισ. θέτουν στα αποθεματικά οι 6 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ

Ενόψει παγκόσμιας ύφεσης

Ποσό, ύψους σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα θέσουν στα αποθεματικά τους το γ΄ τρίμηνο οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ για να καλύψουν μελλοντικές ζημιές από δάνεια, δήλωσαν αναλυτές της Wall Street, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες προετοιμάζονται για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών αυξήθηκαν πέρσι καθώς απελευθέρωσαν κεφάλαια που προορίζονταν για πιθανές ζημιές λόγω της COVID-19.

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι αμερικανικές τράπεζες απελευθέρωσαν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διατηρούσαν ως προβλέψεις για ενδεχόμενες ζημιές από επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ωστόσο, με τους αυξανόμενους φόβους για οικονομική ύφεση καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, το ποσό στα αποθεματικά των τραπεζών το τρίτο τρίμηνο, που αναμένεται να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2020, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση στα τραπεζικά κέρδη, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, προειδοποίησε τη Δευτέρα για ύφεση τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα σε ενεργητικό ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την ερχόμενη Παρασκευή, ακολουθούμενη από τις Wells Fargo, Citigroup και Morgan Stanley.

Η Bank of America και η Goldman Sachs Group Inc ολοκληρώνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών την επόμενη εβδομάδα.

Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου για τις τράπεζες αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 13% και 46%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η Citigroup αναμένεται να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσό στα αποθεματικά το τρίμηνο, συνολικού ύψους 1,51 δισ. δολαρίων.

Η εξασθένιση των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλμα τις προβλέψεις επισφαλών δανείων, αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Barclays.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους, μια αύξηση των αποθεματικών δεν υποδηλώνει ότι όλα είναι δύσκολα και καταστροφικά για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Είναι η καλύτερη εποχή όσον αφορά την πραγματική ποιότητα των δανείων», δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ πιο ανθεκτικός με πολύ λιγότερους κινδύνους από ό,τι ήταν πριν από τις προηγούμενες υφέσεις.

ΚΥΠΕ

 
11635