Πόσο έχει πλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία τις ρωσικές μετοχές

Οι βασικοί δείκτες καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσμο

Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές μετοχές από τον Φεβρουάριο. Σχεδόν 10 μήνες αργότερα, η ανάκαμψη φαίνεται μακριά, αφού οι κυρώσεις προκάλεσαν φυγή επενδυτών, προκαλώντας τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο για τις ρωσικές μετοχές.

Ενώ η οικονομία φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό αντιστέκεται καλύτερα από το αναμενόμενο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, το χρηματιστήριο παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.

Οι ρωσικές μετοχές έχουν αποκλειστεί από τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν τις μετοχές της χώρας είτε έχουν παγώσει είτε έχουν κλείσει.

Οι ντόπιοι επενδυτές δεν κατάφεραν να σώσουν την εγχώρια αγορά από την προκληθείσα από τον πόλεμο ύφεση, παρόλο που στους περισσότερους ξένους έχει απαγορευτεί να πουλήσουν τις τοπικές μετοχές που κατέχουν.

Σημαντική βουτιά

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο δείκτης RTS που εκφράζεται σε δολάρια έχει πλέον βυθιστεί κατά 35% φέτος, καθιστώντας τον τον δείκτη με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ 92 που παρακολουθούνται παγκοσμίως από το Bloomberg σε όρους τοπικού νομίσματος και τον τρίτο χειρότερο σε δολάρια. Ο δείκτης MOEX Ρωσίας, με τιμή σε ρούβλια, έχει πέσει κατακόρυφα κατά 44%, και βρίσκεται σε τροχιά για την πιο απότομη ετήσια πτώση από το 2008. Με την ένταση του πολέμου να αυξάνεται, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες απώλειες.

«Οι ρωσικές μετοχές αντανακλούν μια ζοφερή προοπτική, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης αρχίζουν να επιβαρύνουν την εγχώρια οικονομία», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets Ltd. «Η προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα δεν προμηνύεται καλά για το ρωσικό πετρέλαιο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά εμπορεύματα».

Στο ταμπλό

Η ΕΕ και η G-7 συμφώνησαν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό, εάν αγοραζόταν πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι. Τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου έχουν επίσης πληγεί από τις ασταθείς τιμές του αργού, με το Brent αναφοράς να βυθίζεται περίπου 40% από το υψηλό του Μαρτίου.

Η Lukoil και η Gazprom, τα πιο βαριά μέλη του Δείκτη MOEX, υποχώρησαν κατά 30% και 53% αντίστοιχα φέτος. Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος δανειστής, η Sberbank of Russia, έχει υποχωρήσει 54%, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έπληξαν τα πάντα, από την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

«Κατά κάποιο τρόπο, βρίσκω έκπληξη την υποαπόδοση της ρωσικής αγοράς μετοχών, καθώς όλοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αποτιμηθεί στην αρχή και οι καθυστερημένες κυρώσεις, ακόμη και το ανώτατο όριο τιμών, δεν αλλάζουν το παιχνίδι για τις ρωσικές μετοχές», δήλωσε ο Iskander Lutsko, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Μόσχα. Αποδίδει τη συνεχιζόμενη διολίσθηση στην αγορά «στην έλλειψη στήριξης από τοπικά θεσμικά ταμεία, ενώ η λιανική ζήτηση έχει αποδυναμωθεί από τους κινδύνους κινητοποίησης και εκροών καταθέσεων».

Πηγή: Ot.gr