Πού αναζητούν τη σωτηρία από πληθωρισμό οι top οικονομίες

Σε αντισταθμιστική κίνηση της απραξίας του OPEC+ προχωρούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

Στα αποθέματα πετρελαίου της στρέφεται πια η Κίνα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, έτσι ώστε να καταπολεμήσει την άκρατη αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκού Οίκου την περασμένη Τρίτη, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, κίνηση που θα ακολουθήσουν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η κίνηση αυτή έχει λάβει χώρα τρεις φορές στο παρελθόν: πριν τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, μετά από τους τυφώνες Katrina και Rita στον Κόλπο του Μεξικό το 2005,  και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λιβύη το 2011.

«Αναγνωρίζουμε πως η αύξηση των τιμών πετρελαίου επιβαρύνει τα νοικοκυριά και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας αντιμετωπίζει πληθώρα ρίσκων», ανέφερε η ΙΕΑ σε επίσημη δήλωσή της.

Η προσπάθεια των εν λόγω χωρών ακολουθεί πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Ιδού τί γνωρίζουμε προς το παρόν για το σχέδιο:

Κίνα
«Η Κίνα θα αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ενώ θα λάβει και άλλα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζhao Lijian την Τετάρτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί μεν να μη δημοσιεύει ξεκάθαρα και ενδελεχή στοιχεία για τα στρατηγικά της αποθέματα, αλλά το 2017 είχε αναφέρει πως είχε στη διάθεσή της 37,7 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. 

Ιαπωνία
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Fumio Kishida, «συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου». Ο Kishida υπογράμμισε πως η σταθεροποίηση των τιμών είναι βασικό συστατικό της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία. Ανέφερε πως περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2020, η Ιαπωνία είχε στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου 388 εκατομμυρίων βαρελιών, εκ των οποίων το 76% αποτελούν απόθεμα της κυβέρνησης και το 24%, ιδιωτών.

Ινδία
Η Ινδία συμφώνησε στην αποδέσμευση 5 εκατομμυρίων βαρελιών. «Η Ινδία πολλάκις έχει υπογραμμίσει τις ανησυχίες της για την τακτική των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών του OPEC+, η οποία έχει -πολλές φορές- προκαλέσει προβλήματα στις αγορές», ανέφερε με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας.

Νότια Κορέα
Η κυβέρνησης της Ν. Κορέας ανέφερε πως το ποσό και η χρονική στιγμή της αποδέσμευσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων θα αποφασιστεί μετά από συνεννόηση με τις υπόλοιπες χώρες. Υπογράμμισε, όμως, πως το μέγεθος της αποδέσμευσης αυτής θα μοιάζει με αυτό προηγούμενων αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια της λιβυκής κρίσης του 2011, η Ν. Κορέα αποδέσμευση 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, το 4% των αποθεμάτων της.

Ηνωμένο Βασίλειο
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε πως θα επιτρέψει σε εταιρείες να αποδεσμεύσουν αποθέματα μέχρι και 1,5 εκατομμύρια βαρέλια. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το μέτρο «αποτελεί ένα καλό τρόπο υποστήριξης της ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία».

Πηγή: newmoney