Πούτιν για πετρέλαιο: Το πλαφόν της G7 θα έχει συνέπειες

Πρώτη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά, ενώ η ΕΕ δυσκολεύεται να καταλήξει σε συμφωνία

«Σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας» ενδέχεται να έχει η επιβολή πλαφόν από την G7 στο ρωσικό πετρέλαιο, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στις αρχές των σχέσεων της αγοράς και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η δήλωση Πεσκόφ

Η προειδοποίηση Πούτιν έρχεται ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Εξάλλου λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι «παραμένουμε στη θέση του προέδρου Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν».

Δυσκολίες στην ΕΕ

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της EE για το ανώτατο όριο τιμών «πάγωσαν» την Τετάρτη, καθώς, όπως μετέδωσαν το Bloomberg News και οι New York Times, μια συνάντηση ανώτερων ευρωπαίων διπλωματών έληξε χωρίς συμφωνία. Το σχέδιο, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν ξεκινήσει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Θα κόψει πετρέλαιο & ΦΑ στις χώρες που θα στηρίξουν πλαφόν<<<<

Οι διπλωμάτες της ΕΕ συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης για να διευκρινίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του ύψους του πλαφόν.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επειδή οι απόψεις τους σχετικά με το πού ακριβώς έπρεπε να καθοριστεί η τιμή ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Προς ένα επιεικές όριο τιμών
Πάντως, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το Bloomberg, το επίπεδο του πλαφόν που συζητά η ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων. Το επίπεδο αυτό είναι αρκετά πάνω από το κόστος παραγωγής στη Ρωσία και υψηλότερο από το όριο για το οποίο είχαν πιέσει αρκετές χώρες. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το υψηλό πλαφόν πιθανότατα θα έχει μηδαμινό αντίκτυπο στις συναλλαγές με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία ήδη πωλεί το αργό πετρέλαιο με εκπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν σε ρωσικό πετρέλαιο: Ανησυχίες από Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα<<<<

Ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον περιορισμό των εσόδων του Κρεμλίνου, συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Brugel στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρη: «Εάν το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο οριστεί σε παρόμοιο επίπεδο (με αυτό που συζητά η ΕΕ), δεν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία», δήλωσε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


 

 
11644