Renault – Nissan – Mitsubishi: Ηλεκτρική επίθεση από τη συμμαχία

Οι τρεις κατασκευαστές ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους, με φόντο το λανσάρισμα 35 αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων

Επενδύσεις ύψους 23 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της αναλυτικής παρουσίασης του οδικού χάρτη “Alliance 2030”, η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Featuring the breakthrough “All Solid-State Battery” technology (ASSB), the Alliance introduces a new-generation #battery that will allow:
⏱️ Charging time/3
💰 Cost/2
🔋 Energy density x2 pic.twitter.com/YvG7XGjCyb

— Renault Group (@renaultgroup) January 27, 2022

Σημειώνεται ότι πάνω από το 60% των εξαρτημάτων της CMF-BEV θα προέρχονται από την υπάρχουσα CMF-B των Renault Clio και Nissan Juke.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιείται σε πέντε αυτοκίνητα υπό τα εμβλήματα των Nissan, Renault, Alpine και Dacia, με την ετήσια παραγωγή τους να ανέρχεται σε 250.000 μονάδες.

Στο κάδρο της συμμαχίας βρίσκεται επίσης και η πλατφόρμα CMF-EV για μεγαλύτερα μοντέλα, όπως τα Nissan Ariya και Renault Megane E-Tech Electric. Αυτή θα υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα από 15 μοντέλα πέντε διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών (Nissan, Renault, Mitsubishi, Alpine, Infiniti), με τον ετήσιο όγκο πωλήσεων να φτάνει τις 1,5 εκ. μονάδες με ορίζοντα το 2030.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα θα βασίζονται περίπου τα μισά από τα 35 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, που ετοιμάζει η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi μέχρι το 2030.

Η χρήση της θα επιτρέπεται σε πολλών ειδών μοντέλα –από SUV μέχρι και σπορ αυτοκίνητα -με τα συμβατά μήκη των αμαξωμάτων να κυμαίνονται από 4,0 έως 4,7 μέτρα, κάνοντας χρήση μπαταριών ενεργειακής χωρητικότητας 40, 60 και 87 kWh.

Στόχος της συμμαχίας είναι και ο διαμοιρασμός των αρχιτεκτονικών λογισμικού, με τις εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι οι πρώτες που θα ενσωματώνουν στα αυτοκίνητά τους το οικοσύστημα της Google.

Το 2025, μάλιστα, αναμένεται ένα όχημα με ιδιαίτερα προηγμένο software, το οποίο θα εφοδιάζεται με ισχυρούς επεξεργαστές, συμβατούς με over-the-air αναβαθμίσεις. Αυτό θα επιτρέψει στη Συμμαχία να μειώσει τον χρόνο εξέλιξης ψηφιακών υπηρεσιών από 12 μήνες σε μόλις μία εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, οι τρεις κατασκευαστές αναφέρθηκαν και στην κοινή στρατηγική τους με επίκεντρο τις μπαταρίες, κάνοντας λόγο για ετήσια παραγωγή 220 GWh στο μέλλον. Οι Nissan και Renault σύναψαν συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Envision, με επίκεντρο την προμήθεια μπαταριών από εργοστάσια στο Σάντερλαντ της Αγγλίας και τη Γαλλία.

Όπως, προβλέπει, τέλος η συμμαχία, το κόστος των μπαταριών θα μειωθεί κατά 50% έως το 2026 και κατά 65% μέχρι το 2028 –  συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα.

newsauto.gr