Ρωσία: Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1994

Το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί έως και 12% φέτος, πολύ περισσότερο από το 8% που εκτιμά το ρωσικό ΥΠΟΙΚ

Με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων τριών δεκαετιών περίπου βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία της Ρωσίας, καθώς αυξάνεται η πίεση από τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι πιθανό να συρρικνωθεί έως και 12% φέτος, πολύ περισσότερο από το 8% που εκτιμά επισήμως τουλάχιστον το ρωσικό ΥΠΟΙΚ. Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες πηγές στο εσωτερικό του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που έχουν πρόσβαση στις στα σχετικά στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως εκτιμά το Bloomberg, μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης 12% θα είχε τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα με την κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1990. Την εποχή εκείνη η χώρα βρέθηκε στη δίνη μίας βίαιης μετάβασης από την σοβιετικού τύπου οικονομία στον καπιταλισμό, βιώνοντας στην ουσία τη χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

«Τα πλέον σημαντικά βάρη για την οικονομία είναι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις μαζικές αποχωρήσεις ξένων εταιρειών από τη χώρα», σημείωσε η Ναταλία Λαβρόβα επικεφαλής οικονομολόγος στο BCS Financial Group στη Μόσχα και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά πιθανότατα θα επεκταθούν σταδιακά, με τις επιπτώσεις να πλήττουν την οικονομία και το 2023».

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου ότι αναμένει συρρίκνωση μεταξύ 8% και 10% φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ένα ποσοστό της τάξης 8,5%, ενώ έρευνα του Bloomberg εκτιμά τη μέση μείωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 10,3%.

Εάν η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών αποδειχθεί ακριβής, θα μπορούσε διαγράψει περίπου μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει στο Bloomberg ανώνυμη πηγή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας παραμένει πολύ υψηλή καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν την επέκταση των κυρώσεων σε βασικά εξαγωγικά προϊόντα όπως το πετρέλαιο, σημειώνει το Bloomberg.

Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο.

 
10094