Ρωσία: Απέτυχε να καταβάλει τόκους $1,9 εκατ. για κρατικό ομόλογο

Η Μόσχα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου της πρώτης χρεοκοπίας της εδώ και δεκαετίες

Η Ρωσία απέτυχε να καταβάλει τόκους, ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων, για κρατικό της ομόλογο, δήλωσε ομάδα επενδυτών την Τετάρτη, καθώς η Μόσχα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου της πρώτης χρεοκοπίας της εδώ και δεκαετίες.

Η Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων (CDDC) αναφέρει στον ιστότοπό της ότι ψήφισε «ναι» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον έχει υπάρξει «πιστωτικό γεγονός αδυναμίας πληρωμής».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τιμωρία που επιβλήθηκε στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων έχει αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, δυσκολεύοντας τη Μόσχα να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Η χώρα χρεοκόπησε για τελευταία φορά σε ό,τι αφορά χρέος της σε ξένο νόμισμα το 1918, όταν ο ηγέτης της επανάστασης των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του καθεστώτος του έκπτωτου Τσάρου. Επίσης, η Ρωσία πτώχευσε εκ νέου το 1998 αδυνατώντας να πληρώσει χρέος της σε ρούβλια εν μέσω ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αλλά αυτή τη φορά, η αδυναμία αποπληρωμής των πιστωτών της οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα.

Η απόφαση του CDDC σχετιζόταν με ένα ομόλογο που έληγε στις 4 Απριλίου, αλλά η πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων δεν έγινε μέχρι τις 2 Μαΐου, με αποτέλεσμα να οφείλεται επιπλέον ποσό ύψους 1,9 εκ. δολαρίων.

(ΚΥΠΕ)