Ρωσία: Έχασε πρόσβαση στο 50% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων

Η Δύση έχει «παγώσει» όλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε ευρώ και δολάριο, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις και προς την Κίνα, προκειμένου να πράξει το ίδιο

Την πρόσβαση σχεδόν στο 50% των συναλλαγματικών του αποθεμάτων έχει απολέσει το Κρεμλίνο, ως απόρροια των συντονισμένων κυρώσεων της Δύσης, κάτι που επιτείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας. 

«Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων ανέρχεται σε 630 δισ. δολάρια. Απ’ αυτά περίπου 300 δισ. δολάρια δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. 

Ας σημειωθεί ότι η Δύση έχει «παγώσει» όλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε ευρώ και δολάριο, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις και προς την Κίνα, προκειμένου να πράξει το ίδιο.  

«Βλέπουμε τις πιέσεις των δυτικών χωρών στην Κίνα για να επιβάλλει περιορισμούς στα αποθέματα σε γουάν» τόνισε ο Σιλουάνοφ, ο οποίος ωστόσο, επικαλούμενος τις στενές σχέσεις με το Πεκίνο, προανήγγειλε την επέκταση των ρωσικών αποθεμάτων σε κινεζικό νόμισμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διαθέτει αποθέματα 100 δισεκατομμυρίων σε δολάρια, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 16,4% των συνολικών αποθεμάτων σε ρευστό. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρώ κυμαίνεται σε 32% και σε γουάν σε 13%. 

Το Πεκίνο, σε αντίθεση με τη Δύση, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, παρά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.  

Την ίδια ώρα, κόντρα στις ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας, ως απόρροια των παραπάνω κυρώσεων, ο Σιλουάνοφ δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν, χρησιμοποιώντας το εγχώριο νόμισμα, έως ότου «ξεπαγώσουν» τα δολάρια και τα ευρώ. 

Πάντως, ο φόβος για επικείμενη στάση πληρωμών παραμένει επί τάπητος. Η ύφεση της οικονομίας, εξάλλου, υπολογίζεται στο 9% για το 2022, το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό (έως τουλάχιστον τις 18 Μαρτίου) και το νόμισμα βρίσκεται σταθερά άνω των 100 ανά δολάριο. Κι όλα αυτά, ενώ είναι άγνωστο το πόσο ακριβώς θα διαρκέσουν οι κυρώσεις της Δύσης. 

newmoney.gr