Ρωσία: Sold out οι πτήσεις μετά την ανακοίνωση για επιστράτευση

Κακοκαιρία-Θεσσαλονική: Επηρέασε πτήσείς από και προς Λάρνακα
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την άμεση επιστράτευση 300.000 εφέδρων

Οι πτήσεις απλής μετάβασης, χωρίς επιστροφή, από τη Ρωσία εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ την Τετάρτη, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την άμεση επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Η ανακοίνωση του Πούτιν, που έγινε σε τηλεοπτικό διάγγελμα νωρίς το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι σε ορισμένους άνδρες που βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία δεν θα επιτρεπόταν να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και όσοι είχαν υπηρετήσει μόνο ως στρατεύσιμοι δεν θα κληθούν.

Ωστόσο, τα δεδομένα του Google Trends έδειξαν μια άνοδο στις αναζητήσεις στο Aviasales, που είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στη Ρωσία για αγορές αεροπορικώ εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και το Γιερεβάν στην Αρμενία, και οι δύο προορισμοί που επιτρέπουν στους Ρώσους να εισέρχονται χωρίς βίζα, εξαντλήθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

.,klbl

Ορισμένες διαδρομές με ενδιάμεσους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Μόσχα προς την Τιφλίδα, εμφανίζονταν επίσης «μη διαθέσιμες», ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι κόστιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (5.000 ευρώ) - περίπου πέντε φορές τον μέσο μηνιαίο μισθό.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως γνωστοποίησε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους
Η ρωσική αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, καλεί τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε.

Ο φυλακισμένος ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι «ο Πούτιν στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμένο πόλεμο».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος επιδεινώνεται, κλιμακώνεται και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτόν», δηλώνει ο Ναβάλνι σε βίντεο από την φυλακή που αναρτήθηκε από τους δικηγόρους του. «Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα αυτό», λέει προειδοποιώντας για επερχόμενη «τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών».

Ρωσικές αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις κατά της κήρυξης επιστράτευσης.

«Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι - οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι - θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ανακοίνωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna καλώντας του Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια».

huffingtonpost.gr

 
11275