Ρωσική task force για το εμπόριο με «μη φιλικές χώρες»

Οι νέες εντολές του Βλαντίμιρ Πούτιν

Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, τα καθήκοντα της οποίας θα περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των όρων για τις συναλλαγές με «μη φιλικά» κράτη, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που θεωρεί εχθρικές να πληρώσουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε ρούβλια ανοίγοντας λογαριασμούς στη Gazprombank και πραγματοποιώντας πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Διότι δεν συνεμορφώθησαν

Η Πολωνία και η Βουλγαρία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, έκλεισε τις στρόφιγγες τον περασμένο μήνα. Το Κρεμλίνο είπε ότι το ίδιο θα συμβεί σε οποιονδήποτε άλλον απορρίψει τους νέους όρους πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην προεδρική απόφαση, η ομάδα εργασίας θα δημιουργήσει «μια υποδομή για διεθνείς πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ρωσικά ρούβλια, με εμπορικούς εταίρους από ξένα κράτη που πραγματοποιούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας».

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα θα εξετάσει επίσης τους όρους πληρωμής σε ρούβλια και άλλα εθνικά νομίσματα με φιλικές χώρες – στις οποίες περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ινδία, αν και δεν κατονομάζονται.

Η σύνθεση

Η ομάδα — της οποίας θα ηγείται ο προεδρικός σύμβουλος Μαξίμ Ορέσκιν και θα περιλαμβάνει κορυφαία στελέχη όπως η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina — έχει επίσης επιφορτιστεί με την εξεύρεση μέτρων για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με το πάγωμα σχεδόν του μισού των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα λέει ότι πραγματοποιεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απαλλαγή της από τους επικίνδυνους εθνικιστές.

Η Ρωσία επιβάλλει αντικυρώσεις και έχει εγκρίνει μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Βρετανίας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Ot.gr

 
11838