Ρώσοι ολιγάρχες μήνυσαν την ΕΕ για τις κυρώσεις

Σύμφωνα με την Bild, στο Λουξεμβούργο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 61 αγωγές από πρόσωπα και εταιρείες υπό κυρώσεις

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες. Μερικοί από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους -ανάμεσά τους και ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς- αντεπιτίθενται τώρα και κινούνται νομικά εναντίον της ΕΕ και προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως γράφει η εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στο Λουξεμβούργο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 61 αγωγές από πρόσωπα και εταιρείες υπό κυρώσεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου, οι δύο ολιγάρχες Γκριγκόρι Μπερέσκιν και Γκενάντι Τιμτσένκο ζητούν αποζημίωση για «ζημιές». Ο Μπερέσκιν ισχυρίζεται ότι «έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στη φήμη του» και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ούτε υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ζητά συμβολικά ένα ευρώ ως αποζημίωση για την ζημιά.

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος ζει στην Ελβετία και έπαιζε χόκεϊ επί πάγου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει ένα εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση από την ΕΕ. Στην αγωγή του κατηγορεί την ΕΕ ότι έκανε προφανές λάθος στην εκτίμησή της για «τη σχέση μεταξύ του ενάγοντα και του προέδρου Πούτιν». Επιπλέον, επικαλείται, μεταξύ άλλων, την «παραβίαση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της υποχρέωσης αιτιολογήσεως» και την «παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο κατάλογος των εναγόντων στο Λουξεμβούργο περιλαμβάνει ολιγάρχες γνωστούς στη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς και του Μιχαήλ Φρίντμαν, ιδρυτή και διευθυντή του μεγάλου χρηματοοικονομικού ομίλου Alfa-Group.

Όπως και ο Τιμτσένκο, ο Αμπράμοβιτς απαιτεί ένα εκατομμύριο ευρώ «ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που του έχει προκληθεί». Σε περίπτωση καταδίκης από την ΕΕ, το ποσό θα πάει σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα προς όφελος των θυμάτων του πολέμου.

Μεταξύ των εναγόντων ολιγαρχών και Αλισερ Ουσμάνοφ, που είχε προσπαθήσει να διαγραφεί -χωρίς επιτυχία -από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ με δικαστική απόφαση.

Πηγή: naftemporiki.gr