Σε χαμηλό 10 εβδομάδων ο χρυσός στη σκιά του ισχυρού δολαρίου

Οι τιμές σε ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα

Σε χαμηλό 10 εβδομάδων υποχώρησαν την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, καθώς το ενισχυμένο δολάριο ΗΠΑ επηρεάζει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Επιπλέον, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μείωσε επίσης την απήχηση του μετάλλου ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.877,18 δολάρια ανά ουγγιά, στις λίγο πριν τις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% στα 1.877,70 δολάρια.

Ο χρυσός διατηρείται πολύ πάνω από τα 1.900 δολάρια, αλλά δέχεται πιέσεις από το ισχυρό δολάριο, ενώ καθοριστικός είναι και ο παράγοντας της Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Μπράιαν Λαν, διευθύνων σύμβουλος της GoldSilver Central.

Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται σε υψηλό της πενταετίας και μια περαιτέρω ώθηση πάνω από το 103,82 θα τον οδηγούσε σε επίπεδα του 2002.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό σε τιμή δολαρίου λιγότερο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκαν καθώς οι επενδυτές αναμένουν πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την περιοριστική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, περιορίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ και στις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών τίτλων, που αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας για τους κατόχους του πολύτιμου μετάλλου. Ωστόσο, ο χρυσός θεωρείται επίσης ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών και πολιτικών κρίσεων.
Με τις τιμές του χρυσού να μην αυξάνονται παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον επίμονο πληθωρισμό, οι επενδυτές μάλλον αποφάσισαν να στραφούν αλλού, είπε ο Λαν, προσθέτοντας ότι τα lockdown στην Κίνα έχουν επηρεάσει τη ζήτηση από τη χώρα.

Τα άλλα νομίσματα

Η τιμή spot για το ασήμι υποχώρησε 0,8% στα 23,09 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,6% στα 912,22 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κέρδισε 1,5% στα 2.234,98 δολάρια.

newmoney.gr