Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ– Κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με δολάριο

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,82% και περιορίζεται στο 1,01 δολάριο

Πολύ κοντά στην απόλυτη ισοτιμία βρίσκονται (και πάλι) το ευρώ και το δολάριο, καθώς το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται ξανά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εν όψει της νέας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.  

Η Federal Reserve ξεκινάει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στις 21.00 ώρα Κύπρου. Στο επίκεντρο τίθεται η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με τα επιτόκια (εκτός απροόπτου) να αναθεωρούνται κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης (από 1,5% σε 2,25%), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (9,1%). 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δολάριο να ενισχύεται σημαντικά και να φθάνει μία ανάσα από το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας. Αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί προς το επίπεδο του 1 δολαρίου, δηλαδή της απόλυτης ισοτιμίας, καθώς πέραν της ενδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος, έχει να αντιμετωπίσει και την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. 

>>Διαβάστε επίσης: Δολάριο Vs ευρώ: Κερδισμένοι και χαμένοι από την υποτίμηση<<

Οι αβέβαιες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επενδυτές, καθώς μια αιφνίδια διακοπή των παραδόσεων είναι πιθανό να βυθίσει τη Γηραιά Ήπειρο στην οικονομική ύφεση και να τροφοδοτήσει έτι περισσότερο το πληθωριστικό πρόβλημα (8,6%).

>>Διαβάστε επίσης: Ebury: Όλα τα βλέμματα στην έκθεση για πληθωρισμό ΗΠΑ, Ευρωζώνης<<

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προέβη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, ανακοινώνοντας μια παρέμβαση της τάξης των 50 μονάδων βάσης και αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 0,5% (από 0% προηγουμένως). 

Αυτή η κίνηση, ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ήρθε με αρκετή χρονική καθυστέρηση, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες (ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Καναδάς κ.α.) έχουν προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, ακολουθώντας μια εμφανώς πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη.  

Από την πλευρά της, η Φρανκφούρτη έχει εξηγήσει ότι αυτή η ετερόκλιτη στρατηγική οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία πέραν όλων των άλλων καλείται να διαχειριστεί και τις επιπτώσεις του πολύμηνου ρωσο-ουκρανικού πολέμου.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.  

newmoney.gr