Σε υψηλό 4 μηνών το ευρώ – Ανέκτησε το $1,04

Ενισχύεται την Τετάρτη κατά 0,74% και σκαρφαλώνει άνω του 1,04 δολαρίου, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου

Προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών οδεύει το ευρώ, συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ημερών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης ενισχύεται την Τετάρτη κατά 0,74% και σκαρφαλώνει άνω του 1,04 δολαρίου, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου. 

>>Διαβάστε επίσης: Δολάριο: Υποχώρηση 1% έναντι του ευρώ, εν όψει της Fed<<

Μάλιστα, καταφέρνει να περιορίσει στο 9% τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του έτους, οι οποίες είχαν φθάσει έως και το 16% πριν μερικές εβδομάδες. 

Η ανοδική πορεία του ευρώ σχετίζεται άρρηκτα με τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, θα επιβραδύνει άμεσα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Κι αυτό το σενάριο ασκεί καθοδικές πιέσεις στο δολάριο, το οποίο υπαναχωρεί από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (έφθασε έως και το 0,95 δολάριο/ευρώ), ωφελώντας πρωτίστως το ευρώ.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μετά την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού για τον μήνα Οκτώβριο (7,7% από 8,2% τον Σεπτέμβριο), η Fed θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των επιτοκίων κατά μόλις 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση (14/12) -και όχι κατά 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις των Αμερικανών τραπεζιτών. 

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται έτοιμη να παραμείνει σε τροχιά mega παρεμβάσεων στα επιτόκια, καθώς το πληθωριστικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι επείγον (10,7% τον Οκτώβριο). 

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 2%, με τους traders να προεξοφλούν μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Μπορεί για τα νομίσματα, η σφιχτή νομισματική πολιτική (ανεβασμένα επιτόκια) να λειτουργεί επιδοκιμαστικά, αλλά για τις μετοχές αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και στο κόστος δανεισμού. 

newmoney.gr

 
11838