Σταθεροποιούνται οι τιμές στα σιτηρά

Κανονικά οι εξαγωγές από τα ρωσικά λιμάνια

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η παγκόσμια αγορά σίτου, ενόσω οι traders αναζητούν περισσότερη σαφήνεια για τα ακριβή επίπεδα των αποθεμάτων, μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Περίπου 28 πλοία αναχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα από ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, κουβαλώντας 350.000 τόνους διάφορων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και σιτάρι. Αντίθετα, τα φορτία στα ουκρανικά λιμάνια παραμένουν «παγωμένα», εξαιτίας του πολέμου. 

Αν και η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως, θα προσπαθήσει να διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, είναι σαφές ότι έχει το βλέμμα και στις εξαγωγές.  

Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου, εγείρεται σημαντικό ζήτημα με το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, δεδομένων τόσο των εχθροπραξιών στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα όσο και της πιθανότητας επιβολής κυρώσεων από τη Δύση. 

«Οι εγχώριες τιμές στη Ρωσία είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, αντανακλώντας την υποτίμηση του ρουβλιού» εκτιμά ο Andreyt Sizov, επικεφαλής της SovEcon. 

Όσον αφορά την Ουκρανία, επίσης σημαντικό παραγωγό σιτηρών, η παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί κατά σχεδόν 40% σε σχέση με πέρυσι, όπως εκτιμά η συμβουλευτική εταιρεία APK-Inform, σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η απειλή για μαζικές αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησαν την τιμή των σιτηρών στο ιστορικό υψηλό των 13,63 δολάρια. Ωστόσο, έκτοτε η τιμή έχει υποχωρήσει έως και τα 10,43 δολάρια. Πτωτική είναι η πορεία τόσο της σόγιας όσο και του καλαμποκιού. 

newmoney.gr