Στην εντατική οι αγορές: Απειλεί & την οικονομία η νέα μετάλλαξη

Αιμορραγία δίχως τέλος σήμερα στις αγορές, αφού τα δεδομένα που έρχονται στο φως για το νέο αφρικανικό στέλεχος του κορωνοιού και τις δεκάδες μεταλλάξεις του έχουν πυροδοτήσει παγκόσμιο συναγερμό. Ο ΠΟΥ και οι εθνικές υγειονομικές αρχές συνεδριάζουν για να αποτιμήσουν την κατάσταση, ενώ η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς- σε μία προσπάθεια να κλείσουν εκτός συνόρων την παραλλαγή του ιού. 

Το Χρηματιστήριο της Κύπρου παρουσιάζει ζημιές, με τον Γενικό Δείκτη (στις 13:39) να υποχωρεί στις 41,74 μονάδες καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,97%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 14:20 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 4%, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών να είναι βυθισμένοι στο κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την ίδια ώρα υποχωρεί 2,5%. Νωρίτερα εμφάνισε απώλειες έως και 3,6%, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στον αντίποδα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, που μετράει τον φόβο στις αγορές, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 10 μήνες.   

Ανηλεές σφυροκόπημα δέχεται ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής. Ο δείκτης του βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7%, ενώ οι απώλειιές του περιορίστηκαν στη συνέχεια κοντά στο 5%. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών πρακτορείων αλλά και του αεροναυπηγικού κολοσσού Airbus. Απώλειες 4,3% εμφανίζει ο κλάδος Πετρελαίου - Φυσικού Αερίου, ενώ στο -4% είναι και ο τραπεζικός. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ ανά την Ευρώπη. Ο βρετανικός FTSE 100 και ο γερμανικός DAX υποχωρούν 2,8%, o γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφουν πτώση της τάξης του 3,5% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 3%. Τα futures των αμερικανικών δεικτών αποκαλύπτουν ότι και η Wall Street θα έχει πιθανότατα μία δύσκολη νύχτα. Οι ρευστοποιήσεις είχαν αρχίσει νωρίς το πρωί από την Ασία, με το σύνολο των ταμπλό να κοκκινίζουν. 

Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του μπρεντ κάνει βουτιά 5,8% στα 76,2 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη ισχυρότερες οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό που υποχωρεί κατά 6,4% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι. 

Οι επενδυτές που φεύγουν από το ρίσκο μετοχών και πετρελαίου βρίσκουν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα, με την τιμή του 10ετους Bund να επιδίδεται σε ράλι και την απόδοσή τουνα καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον περασμένο Μάρτιο. Ευνοημένος από το κλίμα στις αγορές και ο χρυσός, που βλέπει την τιμή του να ενισχύεται 1,4% στα 1.808 δολάρια η ουγκιά. 

Πόσο θα πιεστεί η οικονομία;

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο της νέας αυτής παραλλαγής του ιού στην οικονομία, είναι προφανές ότι αυτή έχει εγείρει τον φόβο για επιστροφή των σκληρών lockdown. 

Η Capital Economics προχωράει στις ακόλουθες επισημάνσεις σχετικά με τις εξελίξεις. 

Το πρώτο μάθημα που πήραμε από τη Μετάλλαξη Δέλτα είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει κανείς την εξάπλωση μεταδοτικών στελεχών του ιού από χώρα σε χώρα. Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ πολλές ακόμη πρόκειται να ακολουθήσουν. Αυτό δεν ξέρουμε όμως εάν θα είναι αρκετό. 

Το σημαντικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι κατά πόσο το νέο στέλεχος μπορεί να «ξεγελάσει» ή όχι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19. Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς το πόσο απειλητική είναι η νέα παραλλαγή για τις ανθρώπινες ζωές και τις οικονομίες. 
Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις. Οι περισσότερες πρόκειται να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους, ενώ οι σκέψεις για lockdown πιθανότατα θα ενισχυθούν. Αν όντως κινηθούμε στην κατεύθυνση των νέων γενικών lockdown τότε θα ανατραπεί πλήρως η δυναμική ανάκαμψης που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στις οικονομίες της Ευρώπης. 

naftemporiki / brief