Στην Κίνα τα μεγαλύτερα τραπεζικά αφεντικά του κόσμου

Σύνοδος κορυφής στο Χονγκ Κονγκ - Προωθεί το «πλεονέκτημα της Κίνας» στις παγκόσμιες τράπεζες

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι παρουσίασε την Τετάρτη τη σύνδεση της πόλης με την Κίνα σε μια ομιλία σε μερικά από τα κορυφαία οικονομικά στελέχη του κόσμου, καθώς προσπαθεί να ξαναχτίσει την εικόνα της Κίνας - η οποία δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού - ως σημαντικού οικονομικού κόμβου.

Ο Λι είπε στην Παγκόσμια Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ ότι η πόλη θα συνεχίσει να εργάζεται για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Το συνέδριο είναι το μεγαλύτερο εταιρικό γεγονός στο Χονγκ Κονγκ, από τότε που έκλεισε τα σύνορά του το 2020 και έθεσε κυλιόμενους περιορισμούς για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτά τα μέτρα έπληξαν άσχημα την οικονομία και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση ειδικών.

Μερικά από τα μεγαλύτερα τραπεζικά αφεντικά του κόσμου, όπως ο David Solomon της Goldman Sachs και ο James Gorman της Morgan Stanley, βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για τη σύνοδο κορυφής.

Για τις ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, η σύνοδος κορυφής έρχεται καθώς αντιμετωπίζουν τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων στο Χονγκ Κονγκ, που συχνά περιγράφεται ως «η παγκόσμια πόλη της Ασίας» δημιουργεί επίσης μια μεγάλη πρόκληση.

«Το Χονγκ Κονγκ παραμένει το μόνο μέρος στον κόσμο όπου το παγκόσμιο πλεονέκτημα και το πλεονέκτημα της Κίνας συνδυάζονται σε μια ενιαία πόλη», είπε ο Λι σε περίπου 250 συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, με κυρίως από τοπικά οικονομικά στελέχη.

«Αυτή η μοναδική σύγκλιση κάνει το Χονγκ Κονγκ την αναντικατάστατη σύνδεση μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του υπόλοιπου κόσμου» συνέχισε.

Ο Eddie Yue, διευθύνων σύμβουλος της de facto κεντρικής τράπεζας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία του Χονγκ Κονγκ φέρνει συναρπαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε ταλέντα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό, η προοπτική του Χονγκ Κονγκ ως κορυφαίου οικονομικού κέντρου έχει επίσης θολώσει από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019 και την επιβολή ενός σαρωτικού νόμου για την εθνική ασφάλεια ένα χρόνο αργότερα.

Ο Λι είπε ότι το Χονγκ Κονγκ εργαζόταν για να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα για να αντισταθμίσει τη μεγάλη διαρροή εγκεφάλων που παρατηρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των κανόνων της πανδημίας.

«Όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, το Χονγκ Κονγκ έχει περάσει από σκαμπανεβάσματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η ανθεκτικότητά μας παραμένει αξιοσημείωτα απαράμιλλη», είπε στη σύνοδο κορυφής.

Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν στοιχηματίσει εδώ και πολύ καιρό στο Χονγκ Κονγκ ως πύλη προς την Κίνα, για να αξιοποιήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ξένες τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των Goldman, Morgan Stanley, HSBC και Standard Chartered έχουν επίσης σημαντική παρουσία στην Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ ήταν ένα «πολύ, πολύ σημαντικό» χρηματοοικονομικό κέντρο για την Κίνα, είπε στη σύνοδο ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC) Fang Xinghai.

Οι αρχές, είπε, επιθυμούν περισσότερες διεθνείς εταιρείες να εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες της πόλης στην κεφαλαιαγορά.

Οι νέες εισαγωγές μετοχών του Χονγκ Κονγκ έχουν αξία 10,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σε σύγκριση με 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις φέτος, με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων, όλα αυτά που περιορίζουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνων.

Ο Solomon της Goldman Sach είπε στη σύνοδο κορυφής ότι μπορεί να χρειαστούν έως και έξι τρίμηνα για να «εξισορροπηθεί» ο κόσμος μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας.

«Υπάρχει ακόμη μια σημαντική ποσότητα αβεβαιότητας καθώς φτάνουμε στο 2023», είπε. «Η προσδοκία μου είναι ότι το ισοζύγιο θα έρθει περισσότερο σε ισορροπία τα επόμενα τρίμηνα».

Ο Michael Chae, οικονομικός διευθυντής της Blackstone, είπε ότι η γεωπολιτική κατάσταση που διαδραματίζεται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Αυτό που με κρατάει σε εγρήγορση είναι η πιθανότητα να αυξηθούν οι εντάσεις σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές απειλές για αστάθεια», είπε.

Ο Gorman της Morgan Stanley είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ομίλου UBS, Colm Kelleher, δήλωσε ότι η τράπεζα περίμενε με αγωνία το επόμενο βήμα στη διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα που θεωρείται η πιο αυστηρή στον κόσμο.

Ως μέρος της στρατηγικής της για μηδενικά κρούσματα, η Κίνα συνέχισε να επιβάλλει lockdown, ακόμη και για έναν μικρό αριθμό θετικών κρουσμάτων, παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος έχει στραφεί προς τη χαλάρωση σχεδόν όλων των περιορισμών.

«Περιμένουμε μηδενικά κρούσματα και το άνοιγμα της Κίνας για να δούμε τι θα συμβεί», είπε.

ΚΥΠΕ

 
11624