Στο 11% από 14%, μείωσε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Θέλει να χαλιναγωγήσει την θεαματική ανάκαμψη του

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο την σήμερα (26/5) μετά από έκτακτη συνεδρίαση, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να χαλιναγωγήσουν το ρούβλι που έχει εκτιναχθεί σε αξία παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το επιτόκιο στο 11% από 14%, λέγοντας ότι οι εξωτερικές συνθήκες για την οικονομία παραμένουν «προκλητικές, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα».

Η συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, αλλά η κεντρική τράπεζα εξέπληξε την αγορά ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι μια έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

«Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μειώθηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της 

Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική μείωσης των βασικών επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της».

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου.

Αφού η Δύση επέβαλε στη Ρωσία εξουθενωτικές κυρώσεις για την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι οικονομικές αρχές εισήγαγαν αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να τονώσουν την οικονομία.

Έκτοτε, το ρούβλι έχει σημειώσει θεαματική ανάκαμψη και ενισχύθηκε κατά περίπου 30 τοις εκατό έναντι του δολαρίου.

Ένα ισχυρό ρούβλι δεν είναι επιθυμητό για τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι μπορεί να πλήξει τα έσοδα του προϋπολογισμού και τους εξαγωγείς.

Γενικά, τα χαμηλότερα επιτόκια δεν είναι ελκυστικά για τις ξένες επενδύσεις και μειώνουν την αξία του νομίσματος μιας χώρας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση έδινε «ιδιαίτερη προσοχή» στο ισχυρό ρούβλι, αλλά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να χαρακτηρίσει το ράλι ως θετική εξέλιξη.

«Όπως γνωρίζουμε, το δολάριο συρρικνώνεται, το ρούβλι ενισχύεται», είπε την Τετάρτη.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το ισχυρό ρούβλι είναι ένα σημάδι της αποδυνάμωσης της οικονομίας της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση είχε λάβει νωρίτερα μέτρα για να χαλαρώσει τους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά το ρούβλι συνέχισε να ανατιμάται.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι εγχώριες εξαγωγικές εταιρείες θα πρέπει να πουλήσουν το 50% του εισοδήματός τους σε ξένο νόμισμα, μειώνοντας το ποσοστό από 80% που ήταν νωρίτερα.

Το πρωί της Πέμπτης (26/5), το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, για μείωση των επιτοκίων, αν και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται όχι μακριά από τα υψηλά πολλών ετών έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενισχυμένο από τα capital controls.

Στις 10:03 ώρα Κύπρου, το ρούβλι ήταν 1,7% χαμηλότερο έναντι του δολαρίου στις 60,33 μονάδες και είχε χάσει 2% στις 61,86 μονάδες έναντι του ευρώ.

Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος, υποστηριζόμενο από ελέγχους κεφαλαίων, νέους όρους πληρωμής αερίου που απαιτούν μετατροπή ξένου νομίσματος σε ρούβλια και μείωση των εισαγωγών.

Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί στους 480-500 εκατομμύρια τόνους φέτος από 524 εκατομμύρια τόνους το 2021, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την κατάσταση, είπε ο Νόβακ σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το RIA.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας φέτος θα μειωθεί κατά 9,3% στους 475,3 εκατομμύρια τόνους στο βασικό σενάριο.

«Πιστεύω ότι η συρρίκνωση θα είναι πολύ μικρότερη. Υπήρξε μόνο ένας μήνας με συρρίκνωση άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, η οποία δεν είναι τόσο βαθιά μέχρι τώρα. Επομένως, νομίζω ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο μέλλον», είπε ο Νόβακ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το RIA.

ΚΥΠΕ 
 

 
11323