Στο 3,6% η ανεργία στις ΗΠΑ–Συνεχίστηκαν & τον Μάιο οι προσλήψεις

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εύρωστες συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Κατά 328.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν τους υψηλούς ρυθμούς προσλήψεων, παρά το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας (επιβράδυνση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού) 

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, ελαφρώς άνω του χαμηλότερου επιπέδου από τον Δεκέμβριο του 1969 (3,5%), με τους μισθούς να αυξάνονται κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 5,2% σε ετήσιο επίπεδο.  

Οι αναλυτές του Dow Jones, σύμφωνα με το CNBC, ανέμεναν τη δημιουργία 328.000 θέσεων εργασίας και την υποχώρηση της ανεργίας στο 3,5%. Όσον αφορά τις μεταβολές στους μισθούς περίμεναν αύξηση 0,4% έναντι του Απριλίου 2022 και 5,2% έναντι του Μαΐου 2021.  

>>Διαβάστε επίσης: Μείωση πέραν του 66% στον αριθμό των ανέργων τον Μάιο του 2022<<

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εύρωστες συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, οι οποίες έρχονται κόντρα στις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων (8,3% ο ετήσιος δείκτης τιμών). 

>>Διαβάστε επίσης: ΒBC:«Κόβει» 1.000 θέσεις εργασίας-Στρέφεται σε ψηφιακές υπηρεσίες<<

Κι αυτό, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς η αγορά φαίνεται ότι δημιουργεί «αντιστάσεις», ενόσω η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκια (0,75%) και αποσύροντας τη φθηνή ρευστότητα. 

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας, ιδίως στον τομέα των κατασκευών. 

Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια για τη δημιουργία νέων θέσεων θα αρχίσουν να στενεύουν τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά έχει φθάσει στα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ η ανεργία διατηρείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτό σημαίνει ότι οι εποχές, στις οποίες οι αυξήσεις ανέρχονταν σε μισό εκατομμύριο θέσεις, όπως συνέβαινε τακτικά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πιθανό να παρέλθουν οριστικά.

newmoney.gr

 
10090