Στο 85,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Οκτώβριο

Τον περασμένο μήνα, αποφασίστηκε τα επιτόκια να μειωθούν ξανά και σήμερα βρίσκονται στο 10,5%

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία αυξήθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 3,54% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu την Πέμπτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου TUIK, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο στους τομείς των μεταφορών (117,15%), των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (99,05%), των ακινήτων (85,17%) και των εστιατορίων και των ξενοδοχείων (81,92%). .

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρατηρήθηκε μια προσωρινή σταθεροποίηση του πληθωρισμού, αλλά τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη επιβεβαιώνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών που είχαν ήδη σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Η τάση αυτή ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, παράλληλα με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας μετά από τακτικές μειώσεις σε επιτόκια αναφοράς που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το οικονομικό όραμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση για τη νομισματική πολιτική τον περασμένο μήνα, αποφασίστηκε τα επιτόκια να μειωθούν ξανά και σήμερα βρίσκονται στο 10,5%.

ΚΥΠΕ

 
11649