Συμφωνία για σιτηρά: Έπεσε ο Πούτιν στην δική του παγίδα;

Η επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές αναπόφευκτη αναδίπλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επτά πλοία που μετέφεραν αγροτικά προϊόντα αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας την Πέμπτη.  Τα πλοία ήταν φορτωμένα με 290.000 τόνους προϊόντων διατροφής και κατευθύνθηκαν προς ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία είχε αποσυρθεί μετά από επίθεση, όπως ισχυρίστηκε, σε πλοία από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

>>> Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Διατηρούμε το δικαίωμα να αποσυρθούμε από τη συμφωνία <<<

Η επιστροφή της στη συμφωνία θεωρήθηκε αναδίπλωση, ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα έλαβε εγγυήσεις από την Ουκρανία «ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τα ουκρανικά λιμάνια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας».

Ουκρανία: Δεν δόθηκαν νέες δεσμεύσεις

Πάντως το Κίεβο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις απέναντι στη Ρωσία που να ξεπερνούν τους όρους της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο προκειμένου να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την επιστροφή της στη συμφωνία. «Θυμηθείτε ότι εντός αυτής της συμφωνίας (τον Ιούλιο) οι πλευρές δεσμεύθηκαν να εγγυώνται ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον λειτουργίας για τον διάδρομο των σιτηρών. Η Ουκρανία ποτέ δεν έθεσε σε κίνδυνο ένα δρομολόγιο με σιτηρά».

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει δέσμευση για παράταση της συμφωνίας

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει δεσμευτεί να παραμείνει στη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης που προβλέπεται για τις 19 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι προτού η Ρωσία αποφασίσει εάν θα επεκτείνει τη συμμετοχή της, πρέπει να αξιολογήσει εάν η συμφωνία λειτουργεί.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν στη συμφωνία, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι δυτικές χώρες θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς που η Μόσχα υποστηρίζει ότι εμποδίζουν τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, που αποτελούν επίσης μέρος της συμφωνίας.

Ήττα ή λογική κίνηση;

Η επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία, και μάλιστα μέσα σε σύντομο διάστημα, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές αναπόφευκτη αναδίπλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ανέμεναν ένα μεγάλο παζάρι.

«Η αναδίπλωση της Μόσχας υπογραμμίζει την ακραία αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την εύθραυστη συμφωνία από την έναρξη της εφαρμογής της τον Ιούλιο. Περίπου το 75% των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ο ναυτικός αποκλεισμός της Ρωσίας εμπόδισε βασικά γεωργικά προϊόντα να φύγουν από τη χώρα, οδηγώντας έτσι πιο ψηλά τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και εντείνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια», σημειώνει το Foreign Policy.

Από την πλευρά του το R.Politik υποστηρίζει ότι η επανέναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ουκρανία ή εμφάνιση κάποιου είδους προθυμίας για λήψη εγγυήσεων από το Κίεβο.

«Είναι μια καταδικαστική επιβεβαίωση της όχι πολύ πειστικής θέσης ότι ο Πούτιν μπορεί και κάνει πίσω όταν χρειάζεται», λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο έπεσε στην ίδια του την παγίδα. «Η συμφωνία ανεστάλη, αλλά αποδείχθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε τη δύναμη να σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών».

Επομένως, εξηγεί, ήταν αναπόφευκτο ο Πούτιν να επιδείξει μια καλή εικόνα και να υποχωρήσει. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί «όση εμμονή κι αν έχει ο Πούτιν με την Ουκρανία, την ιστορική του αποστολή και την πίστη του στο δίκιο του, παραμένει ένας λογικός πολιτικός, ικανός να υποχωρήσει αν χρειαστεί».

Πηγή: Naftemporiki.gr