Συναγερμός της Moody`s για 9  Ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Moody's αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 9 ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί να  κινδυνεύσουν λόγω της ενεργειακής κρίσης

Με την προοπτική ύφεσης να είναι πλέον πιθανή στην Ευρώπη και τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται ολοένα και περισσότερο να συνεχίσουν την παραγωγή, πολλές εταιρείες  ίσως να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αναφέρει η Moody`s , κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και ο κίνδυνος επιβολής του δελτίου στο φυσικό αέριο στη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τις εταιρείες και δυσκολεύουν την εξόφληση των χρεών τους», τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης .Για τους αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επικίνδυνο φαινόμενο σε πολλές τράπεζες, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους δάνεια που χαρακτηρίζονται ως «προβληματικά» και προορίζονται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

>>>Δείτε ακόμη: Πτώση-ρεκόρ $1 τρισ. για τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Moody's αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 9 ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί να  κινδυνεύσουν λόγω της ενεργειακής κρίσης , σε χώρες όπως η Γερμανία,η Αυστρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία. «Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες οι τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού ενέργειας και  της έλλειψης των προμηθειών φυσικού αερίου».

Συγκεκριμένα, το σημείωμα του οίκου αναφέρει: « Οι τράπεζες στη Γερμανία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ή την Ιταλία , όπου καταγράφεται περισσότερο η έλλειψη ενέργειας, θα είναι οι πιο ευάλωτες. Οι οικονομικές συνέπειες θα μετριαστούν - αλλά όχι πλήρως - από τα μέτρα στήριξης των επι μέρους κυβερνήσεων».


Σύμφωνα με τη Moody's, οι ιταλικές τράπεζες είναι, για παράδειγμα, περισσότερο εκτεθειμένες στον  τομέα της μεταποίησης ,ενώ οι γερμανικές τράπεζες στον ενεργειακό τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο οίκος αναφέρει  μάλιστα και συγκεκριμένες τράπεζες που μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα: Στη λίστα εμφανίζονται  οι γερμανικές Commerzbank, Bayerische Landesbank, Landesbank Hessen, Thueringen Gz και Landesbank Baden και τα αυστριακά ιδρύματα Raiffeisen Bank International και Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich και οι Ιταλικές Banco Bpm, Intesa Sanpaolo και UniCredit 

naftemporiki.gr

 
11848