Τα 4 γραφήματα δείχνουν ποια είναι η νέα οικονομική υπερδύναμη

Η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι τεράστια

Η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι τεράστια, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ απειλεί να εκτροχιάσει την ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη.

Την 1η Οκτωβρίου η Κίνα θα γιορτάσει την 70ή της επέτειο από την ίδρυσή της ως Λαϊκής Δημοκρατίας και τη μεταμόρφωσή της σε οικονομική υπερδύναμη. Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη και θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία.

Από τη σκοπιά των αγορών, τα διακυβεύματα είναι πολλά, σημειώνει το CNBC. Εκθεση του McKinsey Global Institute τον περασμένο Ιούλιο ανέφερε ότι ανάλογα με τους δεσμούς που θα αναπτύξει η Κίνα με τον υπόλοιπο κόσμο τα επόμενα χρόνια, 22 με 37 τρισ. δολάρια θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2040.

Ακολουθούν τέσσερα γραφήματα που δείχνουν το πώς η Κίνα εξελίχθηκε στη νέα οικονομική υπερδύναμη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Κίνα το 2010 ξεπέρασε την Ιαπωνία και αναδείχθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με βάση τις τρέχουσες τιμές ή τους ονομαστικούς όρους (χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός), σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Έκτοτε έχει παραμείνει σε αυτή τη θέση καθώς πρώτες είναι οι ΗΠΑ.

Μερίδα οικονομολόγων όμως έχει προβλέψει ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει αυτή της Αμερικής μέχρι το 2030.

Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά στάνταρντς διαβίωσης στην κάθε χώρα – γνωτά ως προσαρμογή στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης – η κινεζική οικονομία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη από το 2014, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Υπό την ηγεσία του Deng Xiaoping, ενός από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της χώρας κατά τη δεκαετία του ’70, η Κίνα ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων το 1978 που έβγαλαν τη χώρα από την οικονομική απομόνωση.

Η ανάπτυξη επιτάχυνε από τότε, με ποσοστά κοντά στο 10%, προτού επιβραδύνει στο 7,1% υπό τον σημερινό πρόεδρο,  Xi Jinping.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο από το Brookings Institute εκτίμησε ότι η Κίνα μπορεί να «φούσκωσε» την αύξηση του ΑΕΠ της το διάστημα 2008 – 2016 κατά 1,7%.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μεγάλο ατού της Κίνας σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη είναι το μεγάλο δίκτυο εργοστασίων που διαθέτει και το οποίο κατασκευάζει από παιχνίδια μέχρι κινητά τηλέφωνα για πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 τη βοήθησε να χτίσει το στάτους της ως η μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική δύναμη στον κόσμο. Στο report της McKinsey που αναλύει 186 χώρες, η Κίνα βρέθηκε να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για 33 έθνη και η μεγαλύτερη πύλη εισαγωγών για 65 χώρες.

Επιπροσθέτως, η Κίνα έχει γίνει και μεγάλος παίκτης στις εισροές ξένων επενδύσεων.

Από το 2015 μέχρι το 2017, η χώρα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εξερχόμενων ξένων άμεσων επενδύσεων και ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης εισερχόμενων επενδύσεων .


Πηγή: newmoney