"Τα δυσοίωνα σενάρια για τις οικονομίες εάν η Ρωσία κόψει το ΦΑ"

Φρένο στην ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία θα μπορούσε να βάλει η απότομη διακοπή των εξαγωγών ΦΑ από τη Ρωσία

Φρένο στην ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία θα μπορούσε να βάλει η απότομη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ρίχνοντας το ΑΕΠ στις ανδυόμενες οικονομίες σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Βόρειο Αφρική στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν το 2020.

Στην παραπάνω προειδοποίηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία καλύπτει περίπου 40 οικονομίες που εκτείνονται από τη Μογγολία έως τη Σλοβενία και την Τυνησία.

Όπως αναφέρει το Reuters, πολλές χώρες στην περιοχή λειτουργίας της EBRD εξαρτώνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ενώ σύμφωνα με τελευταία έκθεση της τράπεζας η ξαφνική διακοπή των εξαγωγών θα μείωνε φέτος την κατά κεφαλήν παραγωγή κατά 2,3% και κατά 2% το 2023.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε συζητήσεις για να διακόψει τις αγορές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος Beata Javorcik. «Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EBRD, το 2021 οι οικονομίες σε ολόκληρη την περιφέρειά της αναπτύχθηκαν με ρυθμό 6,7%, έπειτα από συρρίκνωση 2,5% που σημείωσαν το 2020, όταν η εμφάνιση του κορωνοϊού κλόνισε την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη κόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ οι αγορές εστιάζουν την προσοχή τους στον αντίκτυπο που θα έχει ένα πιθανό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και στον εμπρόθεσμο τρόπο πληρωμής για το αέριο μέσα στον Μάιο, μέσω του νέου συστήματος πληρωμών που έχει επιβάλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, η EBRD προειδοποιεί ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στις οικονομίες των χωρών – μελών της ΕΕ, είτε εισάγουν σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε εξαρτάται από αυτή το ενεργειακό μίγμα τους, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

newmoney.gr