Τα εμπάργκο στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων ανεβάζουν τις τιμές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κρίση στην αγορά τροφίμων

Η Ινδία, όπως και πολλές άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της τρέχουσας κρίσης. Σημειωτέον πως η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. H λίστα με τις  χώρες οι οποίες έχουν επιβάλει εμπάργκο στην εξαγωγή σιτηρών εκτός από την Ινδία συμπεριλαμβάνει την Αίγυπτο, το Καζακστάν, το Κόσοβο και τη Σερβία.

>>Διαβάστε επίσης:Γκουτέρες: Μιλά με Ρωσία για επανεκκίνηση εξαγωγών σιτηρών<<

«Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ρωσική εισβολή επιδείνωσε τα δεδομένα», ανέφερε το Peterson Institute for International Economics (PIIE) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

>>Διαβάστε επίσης:Η Ινδία θα επιτρέψει επίσης τις εξαγωγές σιταριού στην Αίγυπτο<<

Σύμφωνα με το PIIE, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο εκ των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων του κόσμου αγροτικών προϊόντων όπως ηλιέλαιο, ηλίανθους, κριθάρι και αραβόσιτο.

Εκτός των τροφίμων, κρίση έχει προκληθεί και στην αγορά λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για καταστροφή καλλιεργειών και κλοπή εκατοντάδων τόνων σιτηρών τα οποία μεταπώλησε.

>>Διαβάστε επίσης:Αυξάνονται τα προβλημάτων στην αγορά τροφίμων λόγω Ινδίας<<

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων, ιδιαίτερα σιτηρών και ελαίων. Πολλές χώρες θα οδηγηθούν σε παρόμοια απόφαση άσκησης εμπάργκο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους», τόνισαν οι αναλυτές του ΡΙΙΕ, Joseph Glauber, David Laborde και Abdullah Mamun.

Στην επισιτιστική κρίση αναφέρθηκε και το γκρουπ των G7 το οποίο στην πρόσφατη συνάντησή του τόνισε πως η  κρίση θα επιδεινωθεί λόγω της ανικανότητας της Ουκρανίας για την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών αποκλεισμένων στα σιλό της.

Ιδού η αναλυτική λίστα του ΡΙΙΕ με τις χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τους για να προστατεύσουν την εγχώρια επισιτιστική τους ασφάλεια:

newmoney.gr