Τι έγινε στην παγκόσμια Οικονομία το 2019

Τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση σημείωσε η παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2019

Οι λόγοι της επιβράδυνσης εντοπίζονται στα εμπόδια που υψώθηκαν στο διεθνές εμπόριο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, ενώ στην περίπτωση των ανεπτυγμένων οικονομικών και της Κίνας, ο εμπορικός πόλεμος επιδείνωσε την επιβράδυνση που είχε ξεκινήσει από πριν. Καταπόδας και η ευρωζώνη με τον σκόπελο του Brexit αλλά και η ΗΠΑ με την αλλοπρόσαλλη οικονομική του Τραμπ. Η Αργεντινή και πάλι φλερτάρει με την Χρεοκοπία, η Γερμανία ασθμαίνει και μαζί της και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών είναι γεγονός και ο επικίνδυνος ο εθισμός στο φτηνό χρήμα, μερικά σημαντικά οικονομικά σημεία του 2019.

 >>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ και στο βάθος η Ευρώπη

Ο εμπορικός πόλεμος δείχνει να μην έχει τελειώσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, παρόλο την μερική συμφωνία που επήλθαν οι δύο χώρες. Η συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αποκλιμάκωσε τις εμπορικές εντάσεις, αλλά νεότερες κλιμακώσεις παραμένουν επικίνδυνες, αναφέρει το πρακτορείο Fitch Ratings , όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία, θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο για την πλήρη επίλυση του εμπορικού πολέμου.

Η Fitch προσθέτει ότι αναμένει τώρα να αυξηθεί η οικονομία της Κίνας κατά περίπου 6% το 2020, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της που έκαναν λόγο για αύξηση 5,7%, μετά την αρχική εμπορική συμφωνία.Η οικονομία της Κίνας είχε αγγίξει το χαμηλό σχεδόν 30ετίας στο εύρος του 6% στο τρίτο τρίμηνο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έπληξε τον κόσμο έπληξε την εργοστασιακή παραγωγή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανακοίνωσαν τη περασμένη εβδομάδα μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που μείωσε ορισμένους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά με αντάλλαγμα τις κινεζικές αγορές αμερικανικών αγροτικών άλλων αγαθών.

Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών της τάξης του 100% σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών που είχαν εξαιρεθεί από προηγούμενα ανάλογα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ εξετάζουν οι ΗΠΑ, "στοχοποιώντας" εμβληματικά προϊόντα όπως το ιρλανδικό και το σκωτσέζικο ουίσκι, καθώς και το γαλλικό κονιάκ και μεταφέροντας την ένταση στην Ευρώπη.

Το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού) έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη νέα λίστα με ευρωπαϊκά προϊόντα για τα οποία εξετάζει την πιθανότητα επιβολής δασμών, στο πλαίσιο της διαμάχης με την Ευρώπη για το ζήτημα της Airbus.

Νωρίτερα εντός του έτους, το Γραφείο είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστες που περιλάμβαναν ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 10 δισ. δολ. σε ετήσια βάση. Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε επιβολή δασμών 10% στα μεγάλα πολιτικά αεροσκάφη και 25% σε αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη.

Άλλα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα λίστα είναι το ισπανικό ελαιόλαδο, το γαλλικό τυρί, γερμανικά μαχαίρια, καθώς και πορτογαλικά φιλέτα ψαριού.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στην ανάγκη να σταματήσει τις παράτυπες κρατικές ενισχύσεις - επιδοτήσεις προς τον ευρωπαϊκό κολοσσό των κατασκευαστών αεροσκαφών.

H Γερμανία

Η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία φλέρταρε με την ύφεση. Παρά τις προβλέψεις πολλών Γερμανών οικονομολόγων, η γερμανική οικονομία σημείωσε μια - αν και μικρή – άνοδο. Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία το τρίτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση το δεύτερο τρίμηνο που είχε σημειώσει πτώση κατά -0.2%. Οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ύφεση όταν για δύο συνεχιζόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται μείωση. Στην αποτροπή αυτής της εξέλιξη συνέβαλαν θετικά, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τόσο η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης όσο και των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι κρατικές επενδύσεις έχουν φτάσει στο μεταξύ τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει στα μέσα της δεκαετίας του '90. Αλλά αυτό δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η Γερμανική οικονομία θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση με την οποία φλέρταρε όλο το 2019.

To νέο deal του Βrexit

Με «αέρα» από τον εκλογικό θρίαμβο, αλλά και την άνετη νίκη στην ψηφοφορία της Βουλής για το ν/σ του Brexit ο Μπόρις Τζόνσον διαμηνύει στους 27 πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμμόρφωση στους κανόνες της Ε.Ε. στο πλαίσιο μίας εμπορικής συμφωνίας, την οποία ευελπιστεί να κλείσει μέσα σε 11 μήνες από την έξοδο στις 31 Ιανουαρίου έως και την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου στα τέλη του 2020. Αλλά οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να υποκύψουν σε τελεσίγραφα εσωτερικής κατανάλωσης.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον μιλάει συνεχώς για την πρόθεσή του να υπογράψει μία «φιλόδοξη» συμφωνία, που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει πως αυτό «δεν θα γίνει μέσω εναρμόνισης με τους κοινοτικούς κανόνες, αλλά διατηρώντας τον έλεγχο της νομοθεσίας μας» τον φέρνει εκ νέου σε σύγκρουση με τους 27. Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν πως για να γίνει αυτό απαιτούνται σοβαρές, εις βάθος διαπραγματεύσεις για τις οποίες το διάστημα των 11 μηνών είναι εξαιρετικά περιορισμένο. 

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό η 31η Δεκεμβρίου 2020 είναι «κόκκινη γραμμή» και δεν είναι η μόνη που θέτει. Για αυτό και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε εκ νέου ότι οι δύο πλευρές κινδυνεύουν να βρεθούν στα τέλη του επόμενου έτους «στο χείλος του γκρεμού». «Μία τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τα συμφέροντά μας, αλλά θα επηρέαζε τη Βρετανία πολύ περισσότερο» προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού όπως εξήγησε οι 27 θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ενιαία εσωτερική αγορά, την τελωνειακή ένωση και τις 70 διεθνείς συμφωνίες με εμπορικούς εταίρους. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τίποτα από όλα αυτά την επομένη της εκπνοής της μεταβατικής περιόδου. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για τις αγορές που αισθάνθηκαν ικανοποίηση ότι η μεγάλη νίκη Τζόνσον θάβει για πάντα τον κίνδυνο του no deal, δηλαδή μίας άτακτης εξόδου την 31η Ιανουαρίου, χωρίς συμφωνία, ο κίνδυνος αυτού του νέου no deal στο εμπορικό μέτωπο είναι εξίσου τρομακτικός. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν μικρές υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έχουμε μία «ρηχή», περιορισμένης κλίμακας συμφωνία, που περισσότερο θα μπορεί να διαφημιστεί από το Λονδίνο για πολιτικούς λόγους παρά θα βοηθά ουσιαστικά την οικονομία. 

Η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών είναι γεγονός

 Η Saudi Aramco πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών, καθώς άντλησε 25,6 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του βασιλείου. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος του άκρως αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας του. 

Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός όρισε την τελική τιμή των μετοχών του στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), εξασφαλίζοντας έτσι αποτίμηση 1,7 τρισ. δολαρίων. Έλαβε συνολικές προσφορές 119 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές, που δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό σε ποιο βαθμό ήταν από τις μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως ήθελαν τους εύπορους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Αραβικού Κόλπου να είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο ήταν έτοιμοι να στηρίξουν την IPO. 

Aκόμη και έτσι, όταν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση της μετοχή της, η Aramco θα είναι η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον πλανήτη, υποσκελίζοντας τους αμερικανικούς κολοσσούς Microsoft, Apple, Amazon. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα φέρει στο φως τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα μίας εκ των πιο «μυστικοπαθών» επιχειρήσεων στον κόσμο, της οποίας τα τεράστια κέρδη στήριξαν επί δεκαετίες τη βασιλική οικογένεια του Ριάντ. Έως και φέτος η Aramco δεν είχε ποτέ δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα ούτε είχε βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές χρέους. 

Επιπλέον σημαίνει πως πλέον η εταιρεία θα έχει και μετόχους άλλους πλην της σαουδαραβικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από την εθνικοποίησή της το 1970.

Αργεντινή της Χρεοκοπίας

Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch και Standard and Poor’s (S&P) προχώρησαν στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής , κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς ένα μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).

Οι αποφάσεις του Φιτς και του Στάνταρντ εντ Πουρς ακολουθούν την απόφαση της κυβέρνησης του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες να αναβάλει ως τον Αύγουστο την πληρωμή βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκ. δολαρίων, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στην Αργεντινή.

Η οικονομική κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της Λατινικής Αμερικής χαρακτηρίζεται ζοφερή. Πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2019 που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η χρονιά αναμένεται να τερματιστεί με τον πληθωρισμό περί το 55%, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας γύρω στο 40% και την ανεργία στο 10,4%.

Κεντρικές Τράπεζες - Επικίνδυνος ο εθισμός στο φτηνό χρήμα

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν αναλυτές ότι ο «εθισμός» στο φθηνό χρήμα θα προκαλέσει «τρομερή ζημιά» στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται να βρίσκει απήχηση και σε ορισμένους κύκλους τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο και της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε συνέδριο του Forbes στη Σιγκαπούρη διαμήνυσαν ότι τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι ο «εθισμός» στο φθηνό χρήμα έχει γίνει πλέον πρόβλημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βαδίζουν σε ένα δρόμο ολοένα και πιο χαμηλών επιτοκίων. 

Τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια μπορεί να «δηλητηριάσουν» το επιχειρηματικό περιβάλλον και να πλήξουν τα κέρδη των τραπεζών, καθώς τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ότι οι τράπεζες καταβάλλουν περισσότερα χρήματα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να διακρατεί τα υπερβάλλοντα κεφάλαιά τους. 

Ευαγόρας Προκοπίου