Τόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Πόσο κυμαίνεται το κόστος του εμβολίου ανάλογα με την εταιρεία που τα αναπτύσσει

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας  Moderna, που έχει πάρει δεσμεύσεις για σχεδόν ένα δισ.δολάρια  από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αναπτύξει το εμβόλιο για την Covid-19, θα πουλά το εμβόλιό της με τιμή μεταξύ 25 και 30 δολαρίων ανά δόση, μετέδωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι Financial Times.

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο που θα γίνεται σε δύο δόσεις, θα κοστίζει από 50 έως 60 δολάρια κατ’ άτομο.

>>> Διαβάστε επίσης: Σε 10 μέρες βγάζεις Πολεοδομική και Οικοδομική Άδεια online  <<<

Η τιμή είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν της Pfizer (PFE), που, σε αντίθεση με την Moderna δεν έλαβε κρατικό χρήμα για την ανάπτυξη του εμβολίου και θα χρεώνει τις αναπτυγμένες οικονομίες με 20 δολάρια για την κάθε δόση ή 40 δολάρια για τις δύο που απαιτούνται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, αναλυτής τοποθετεί το ποσό που χρεώνει η AstraZeneca (AZN) σε μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ $3 και $4 ανά δόση.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 7 από τα 13 κρούσματα στην Λεμεσό - Όλες οι πληροφορίες <<<

Η τιμή των εμβολίων που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό απειλεί να εξελιχθεί σε μεγαλ΄θυτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία, καθώς στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η Moderna πάντως απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times. Όπως ανακοίνωσε [συζητούμε με μια σειρά κυβερνήσεων για τη δυνατή παράδοση του εμβολίου mRNA-1273. Οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιωτικές και γι’ αυτό δεν τις σχολιάζουμε».

>>> Διαβάστε επίσης: Πάνε Προεδρικό οι Ειδικοί - Ανακοινώνονται νέα μέτρα  <<<

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, η κάθε εταιρεία διαπραγματεύεται τους όρους της δικής της συμφωνίας και οι τιμές των εμβολίων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Ενώ κάποιες φαρμακευτικές, όπως η AstraZeneca και ηJohnson & Johnson (JNJ),έχουν δηλώσει ότι θα πουλούν με δικό τους κόστος τα εμβόλια, η Moderna δεν είναι η μοναδική που επιδιώκει να βγάλει κέρδος.

Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλα, ανέφερε στον ιστότοπο Barron’s  ότι δεν έχει λογική να λένε στις εταιρείες πως δεν πρέπει να βγάζουν κέρδος από τα φάρμακα και τα εμβόλια για την Covid-19 .

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς φαρμάκων σημειώνουν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισ. δολ. για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

Πηγή: Newmoney.gr