Τουρκία: Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών καλπάζει

Οι αναλυτές αναμένουν άλμα στα 3,4 δισ. δολάρια για τον Ιούνιο και πάνω από τα 40 δισ. για το σύνολο της χρονιάς

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να εκτοξευτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα 3,4 δισ. δολάρια, λόγω της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών που ανεβάζει συνεχώς και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση κορυφαίων αναλυτών για λογαριασμό του Reuters. Με τον ρυθμό αυτό εκτιμάται πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Θυμίζουμε πως τα στοιχεία έδειξαν πως ήδη το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε κατά 184,5% τον Ιούνιο, στα 8,17 δισ. δολάρια λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που έπρεπε να καλύψει η χώρα.

Αναλόγως, η δημοσκόπηση του Reuters έδειξε πως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαίνονται μεταξύ των 2,35 και 5,2 δισ. δολαρίων, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. δολάρια.

Αντιστοίχως οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς κυμαίνονται ανάμεσα στα 35 και 51 δισ. δολάρια, με τον μέσο όρο να φτάνει τα 40,15 δισ. δολάρια.

Το ράλι των ενεργειακών τιμών έχουν αναγκάσει το σύνολο των αναλυτών να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία, όπως και τα επίπεδα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό πως πέντε μήνες πριν η ετήσια πρόβλεψη ήταν στα 29 δισ. δολάρια.

Τα Erdoganomics 

Με τον πρόεδρο Ερντογάν να επιμένει στην στρατηγική των πολύ χαμηλών επιτοκίων, δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές, η λίρα εξακολουθεί να βρίσκεται στον… πάτο, με τις απώλειες της για τη χρονιά έναντι του δολαρίου να φτάνουν το 44%. Θυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών που βρισκόταν μόλις στα 14,9 δισ. δολάρια πέρυσι θα «γυρίσει» σε πλεόνασμα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Όμως, ήδη οι Τούρκοι εξαγωγείς αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους τους, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που αμέσως-αμέσως θα εκτροχιάσει τους κυβερνητικούς στόχους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία Ιουνίου για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την επόμενη Πέμπτη, 11 Αυγούστου.

ot.gr